10.7 C
Travnik
Subota, 11 svibnja, 2024
NaslovnicaTehnologijaDa, dobro ste pročitali. Ovo futurističko čudo je Škoda

Da, dobro ste pročitali. Ovo futurističko čudo je Škoda

EVO NEŠTO posebno od Škode – vizija električnog konceptnog automobila koji će biti predstavljen u videoigri Gran Turismo 7. Iako izgleda nevjerojatno futuristički, Vision Gran Turismo crpi inspiraciju iz povijesnih Škoda u pokušaju da “privuče nove fanove brendu”, kažu u češkoj tvrtki.

Modern Solid

Klaus Zellmer, izvršni direktor Škode, rekao je o novom konceptu: “Korijeni Škoda Motorsporta sežu više od 120 godina u prošlost, s bezbrojnim uspjesima. Studija Škoda Vision Gran Turismo povezuje naše bogato naslijeđe s našom električnom budućnošću i novim dizajnerskim jezikom Modern Solid.”

Elegantan jednosjed, Vision Gran Turismo prikazuje Škodin Modern Solid dizajnerski jezik kroz prednja svjetla u obliku slova T, mat boju Explorer Green (poput koncepta Vision 7S) te udubljenje na poklopcu motora s natpisom Škoda.

Inspiracija iz povijesti

Škoda kaže da ovaj koncept crpi inspiraciju iz modela 1100 OHC Spider iz 1957. s njegovim dugim poklopcem motora i zdepastim stražnjim dijelom, iako postoje nove značajke poput dvostrukog stražnjeg krila i otvorenog stražnjeg kraja gdje su ovjes i električni motori u potpunosti vidljivi.

U unutrašnjosti se nalazi podesivo školjkasto sjedalo – središnje postavljeno kao u trkaćem automobilu, opremljenom pojasom pričvršćenim u šest točaka.

Volan po ukusu igrača

Ispred vozača volan s ravnim donjim dijelom razvijen je u suradnji s iskusnim igračima sa sučeljem i rasporedom tipki temeljenim na profesionalnim volanima za igru. Zaslon u kokpitu prikazuje brzinu, način vožnje i razinu baterije – ali može poslužiti i kao retrovizor.

Koncept koristi bateriju od 87 kWh koja šalje snagu putem jednobrzinskog prijenosa na četiri elektromotora za ukupnu izlaznu snagu od 1071 KS i 1020 Nm okretnog momenta. Tu je i sustav raspodjele okretnog momenta s električnim motorom za svaki kotač za koji Škoda tvrdi da pruža “bolje performanse u zavojima, čime se osigurava brzo iskustvo vožnje.”

Škoda nije prva automobilska tvrtka koja je izdala Vision Gran Turismo. Godine 2022. Ferrari se uključio sa svojim istoimenim konceptom, a McLaren je napravio jedan 2017. pod nazivom Ultimate Vision Gran Turismo.

izvor: Index

spot_img