18.1 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiStomatologinja tvrdi da postoji vrijeme u danu kada ne bismo smjeli jesti...

Stomatologinja tvrdi da postoji vrijeme u danu kada ne bismo smjeli jesti i piti

SVATKO želi sačuvati zube zdravima. Ako mislite da je dovoljno redovito prati zube, čistiti ih koncem i ispirati vodom za usta, varate se. Stomatologinja Elie Phillips kaže da i doba dana kada jedemo također može utjecati na zdravlje usne šupljine. Štoviše, kaže da postoji doba dana kada ne bismo trebali jesti ni piti.

“Popodnevno jedenje može negativno utjecati na vaš osmijeh. Zube treba ostaviti na miru barem dva sata nakon ručka kako bi slina mogla mineralizirati zube”, izjavila je na TikToku.

Pojašnjava kako je vremensko ograničenje povezano s cirkadijalnim ritmom koji igra ulogu u protoku sline u usta.

“Slina se sporije kreće i kiselija je ujutro. No, nakon ručka, u poslijepodnevnim satima, ona sadrži viši pH, onaj koji je potreban za mineralizaciju zuba”, istaknula je.

Što se ručka tiče, savjetuje konzumaciju salate jer i ono što jedemo utječe na kvalitetu sline u ustima.

“Možete uzeti i malo ksilitola, prirodnog zaslađivača koji se može naći u nekim žvakaćim gumama, kako biste pokrenuli stvaranje zdrave sline”, dodala je.

Naglasila je da ne smijemo ništa jesti ni piti dva sata nakon ručka. Pozvala je ljude da izbjegavaju grickalice te savjetovala da zube peremo ujutro nakon doručka, odnosno kada znamo da ništa nećemo jesti ili piti do dva sata nakon toga.

Izvor: Nezavisne

spot_img