12 C
Travnik
Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiNisu sve iste: Evo što položaj bora na licu otkriva o vašem...

Nisu sve iste: Evo što položaj bora na licu otkriva o vašem zdravlju!

Neke bore na licu mogu biti znak određenih tjelesnih tegoba

Kao najizloženije područje ljudske kože, lice je sklono boranju. Tu se na jednom mjestu okupljaju svi čimbenici koji pokreću njihovo formiranje. Postoji niz unutarnjih promjena zbog kojih koža postaje tanja, slabija i manje elastična, dok se potporni mišići, kosti i masno tkivo smanjuju.

Tu je i vanjsko starenje uslijed oštećenja od sunca, pušenja, loše prehrane i zagađenja koji ubrzavaju propadanje tkiva. A tu je i utjecaj fizičkih zahtjeva: kad podignemo obrve, osmjehnemo se, mrštimo se i nasmijemo, izrazi lica proizvode bore. U mladosti one nestaju kada se naše lice vrati u mirovanje, ali kako koža stari, te bore postaju trajne. Otkrivamo koje bore na licu mogu biti znak određenih tjelesnih tegoba, piše The Guardian. 

Bore na čelu: Naravno, ako se stalno mrštite, tamo ćete relativno brzo dobiti jasno  vidljive bore. Međutim, prema Emmi Hobson iz International Dermal Institute, trebali biste obratiti pažnju na fine bore u području gornjeg dijela čela. Budući da je to povezano s mokraćnim mjehurom i želucem, bore na čelu mogu ukazivati na probleme na tim područjima. Bore u donjem dijelu čela također mogu biti znak alergije na hranu – često su popraćene prištićima i osipom.

Bore oko očiju: Male crte od smijeha oko očiju su prekrasne. I lako ih je prepoznati: ako postanu dublje kad se oči smiju, sve je u redu. Međutim, oči su također usko povezane s jetrom. Naime, bore koje ne proizlaze od smijeha i trajni podočnjaci ispod očiju ukazuju na to da je jetra preopterećena. Na primjer, nezdrava prehrana ili previše alkohola mogu biti odgovorni za to stanje. Podbuhle oči također su mogući signal nedostatka omega 3 masnih kiselina, problema s bubrezima ili visokog krvnog tlaka. Savjet: ako je to samo znak starosti, možete ga po potrebi liječiti ili spriječiti, na primjer prikladnim serumima ili anti aging kremom za lice. 

Bore oko usta ili brade: Područje oko usta također je povezano s našim probavnim traktom. Duboke bore između nosa i brade mogu predstavljati probavne smetnje. Male bore koje okružuju usne često su znak početka menopauze. Području usta potrebna je posebno pažljiva njega lica. Još jedan čimbenik: pušenje općenito može produbiti bore – ako želite glatku kožu lica (uz razne druge zdravstvene dobrobiti), trebali biste prestati pušiti! Naravno, ne mora svaka bora na licu značiti nešto loše – one su dio prirodnog starenja. Međutim, trebali bismo obratiti pažnju ako se u mladosti pojave mnoge duboke bore i/ili pojave druge tegobe. Tada bi svakako dobro došao posjet obiteljskom liječniku.

Izvor: vecernji

spot_img