12 C
Travnik
Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiAko imate problematičnu kožu, bitno je često mijenjati jastučnice i posteljinu. Evo...

Ako imate problematičnu kožu, bitno je često mijenjati jastučnice i posteljinu. Evo što preporučuju stručnjaci

Riječ je o materijalima s kojima su lice i koža u svakodnevnom kontaktu pa mogu biti jedan od faktora koji uzrokuje probleme

Kad je riječ o aknama i ostalim problemima s kožom, postoji nažalost mnogo faktora koji tome doprinose. Jedan od faktora su i materijali koji dolaze u kontakt s licem i tijelom pa, osim što je važno posložiti dobru rutinu njege kože, treba obratiti pozornost i na sve stvari s kojima nam je lice svakodnevno u kontaktu. 

Bustle je razgovarao s nekoliko stručnjaka koji su otkrili smjernice za pranje ručnika i posteljine, a pomažu u sprječavanju ili ublažavanju problema s kožom. Za početak, kažu kako ne treba proći više od dva tjedna između pranja posteljine, ručnika, pidžama, grudnjaka i svega ostalog što se inače koristi više od jedanput prije pranja. Ipak, ako imate problema s kožom, stručnjaci preporučuju malo “rigorozniji” raspored pranja, a kako biste eliminirali jastučnicu, posteljinu i ručnike kao potencijalni izvor problema s kožom, evo koliko ih često treba prati. 

Jastučnice
Bakterije, ulja, ostaci proizvoda za njegu kože i kose – sve to završi tijekom noći na jastučnici, a može pridonijeti aknama ili iritacijama. Kako biste izbjegli ili umanjili ovaj problem, stručnjaci predlažu zamjenu jastučnice svaki dan ili barem okretanje na drugu stranu i njezinu zamjenu svaki drugi dan. Također, ako koristite mnogo proizvoda u njezi kose, predlaže da je svežete u majicu ili turban kako oni ne bi završili na jastučnici. Preskočite i omekšivače prilikom pranja ako je koža sklona alergijskim reakcijama jer mirisi mogu uzrokovati iritaciju. Također, preporučuje se koristiti jastučnice od prirodnih vlakana poput pamuka ili svile koji omogućuju koži da diše.

Posteljina
Savjetuje se pripaziti na odabir materijala, no nije ih potrebno prati često kao jastučnice. Prema mišljenju stručnjaka, jednom tjedno trebalo bi biti sasvim dovoljno. Bitno je birati prozračnu posteljinu na kojoj se neće skupljati bakterije, grinje, mrtve stanice kože, ulje…

Ručnici za tuširanje
Da ste sigurni da ručnici za tuširanje ne uzrokuju probleme s kožom, treba ih mijenjati nakon 2 ili 3 pranja. Također, nakon svakog pranja ih treba dobro osušiti na zraku. 

Ručnici za lice
Za razliku od onih za tuširanje, ručnike za lice treba ipak malo češće mijenjati pa stručnjaci savjetuju zamjenu nakon svakog korištenja. 

Izvor: Diva

spot_img