20.7 C
Travnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHU Tuzli se godišnje pokrene 250 biznisa, posebnom mjerom vlast podstiče građane...

U Tuzli se godišnje pokrene 250 biznisa, posebnom mjerom vlast podstiče građane na otvaranje firmi i obrta

Godišnje se u Tuzli u prosjeku registruje 250 novih biznisa, a u cilju unapređenja ambijenta poslovanja i smanjenja nezaposlenosti te davanja podsticaja za registraciju samostalnih djelatnosti u tom gradu je ponovno predložena mjera oslobađanja obaveze plaćanja propisane administrativne takse.

Pred vijećnicima Gradskog vijeća Tuzle uskoro će se naći odluka o privremenom oslobađanju plaćanja administrativne takse za registraciju samostalnih djelatnosti, odnosno trgovinskih, ugostiteljskih i obrtničkih u osnovnom i dodatnom zanimanju. Riječ je o mjeri koja se provodi i u aktuelnoj kalendarskoj godini, a dala je dobre rezultate.

“U cilju kontinuiranog djelovanja na unapređenje ambijenta poslovanja i smanjenja nezaposlenosti te davanja podsticaja za pokretanje samostalnog biznisa na području Tuzle, ocijenjeno je korisnim da se nastavi realizacija mjere uvedene u sistem podrški u 2024. godini, koja se odnosi na oslobađanje od plaćanja administrativnih taksi za registraciju samostalnih djelatnosti, kao vid direktne podrške sektoru poduzetništva i zapošljavanja”, navedeno je u obrazloženju predložene odluke.

Prvi grad s ovakvom mjerom

Ova odluka koju je kreirala Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Tuzle, vezana je i za globalnu ekonomsku krizu, rast cijena osnovnih životnih namirnica i svih drugih cijena života i rada, kao i potrebe motivisanja nezaposlenih građana, da kroz samostalnu djelatnost privređuju te sebi i svojoj porodici ostvare prihod za egzistenciju.

“Potrebno je istaknuti da je Grad Tuzla prva jedinica lokalne samouprave koja je već primjenila ovaj model podrške kroz donošenje odluke o oslobađanju od obaveze plaćanja administrativnih taksi za registraciju samostalnih djelatnosti u 2023. godini, čija primjena je rezultirala pozitivnim komentarima i zadovoljstvom građana. To se u konačnici pokazalo povećanim brojem registracije samostalnih djelatnosti. Stoga je proizašao prijedlog da se svi subjekti koji pokrenu postupak za registraciju samostalnih djelatnosti u osnovnom i dodatnom zanimanju u kalendarskoj 2024. godini, oslobode obaveze plaćanja propisane administrativne takse u punom iznosu”, naglašeno je.

Imajući u vidu opću situaciju svakodnevnog rasta cijena te potrebu kontinuiranog unapređenja modela podrške zapošljavanja Grada Tuzle, ocijenjeno je da bi privremeno oslobađanje od obaveze plaćanja administrativne takse, dalo pozitivne efekte te da će ova mjera, uz ostale poticaje za zapošljavanje koje gradska administracija izdvaja iz budžeta, doprinijeti razvoju grada.

Naime, administrativna taksa za registraciju samostalnih djelatnosti u zavisnosti od veličine poslovnog prostora i zone grada u kojoj se on nalazi, kreće se u rasponu od 70 do 200 KM, dok administrativna taksa za registraciju djelatnosti obrta koji se obavlja bez poslovnog prostora iznosi 80 KM.

“Imajući u vidu da je godišnje, u prosjeku oko 250 predmeta izdavanja odobrenja za registraciju samostalnih djelatnosti, to je na bazi ovih parametara ocijenjeno da bi oslobađanjem građana od obaveze plaćanja takse za registraciju samostalne djelatnosti, realizovana dodatna mjera podrške za razvoj poduzetništva između 20.000 i 30.000 KM”, napisano je u predloženoj odluci.

Odluku podržavaju obrtnici

Ovakvo donošenje odluke podržavaju i iz Udruženja obrtnika Tuzle, istaknuvši da je ista mjera tokom ove godine donijela prilično dobre rezultate.

“Obrtnici su osjetljiva kategorija i radi se o ljudima koji nisu visokoprofitabilni već rade kako bi preživjeli. Oslobađanje plaćanja takse u prvoj godini osnivanja je odličan potez Gradske uprave, koja pokazuje da razumije stanje u kojem se nalaze obrtnici. Prva i druga godina poslovanja su prilično teške i iziskuju znatna finansijska sredstva, borbu sa zakonima i cjelokupnim sistemom, bankama i tako dalje. Tek u trećoj godini poslovanja može se reći da obrtnih odahne”, kazala je za Klix.ba predsjednica Udruženja obrtnika Tuzle Slađana Jovičić.

S druge strane ekonomski analitičar Admir Čavalić za naš portal kaže da je pohvalno ukidanje svakog parafiskalnog nameta, posebno na nivou jedinice lokalne samoprave. Ističe da bi dobro bilo kada bi odluka o ukidanju plaćanja administrativne takse bila trajnog, a ne privremenog karaktera.

“Kada je riječ o konkretnim efektima mjere, ne očekujem poseban odjek. Ovo jeste početna mjera koja će uštedjeti određeni novac pri registraciji samostalne djelatnosti, ali treba imati u vidu da postoji mnogo drugih barijera za ulazak u biznis, koje se javljaju tokom njegovog vođenja. To se prije svega odnosi na izuzetno visoku stopu fiskalnog opterećenja na rad, a to su fiskalne reforme koje nisu usvojene na federalnom nivou vlasti. Također i drugi nameti determinišu uspostavu, vođenje i zatvaranje biznisa”, navodi Čavalić.

Čavalić ističe da mjera privremenog ukidanja obaveze plaćanja propisane administrativne takse nije maksimum koji može ponuditi jedinica lokalne samouprave.

“Postoje i drugi parafsikalni nameti, poput takse na istaknutu firmu, koja ne nudi nikakvu protuuslugu. Ustavni sud je nekoliko puta proglasio neustavnom i bilo bi dobro da se i ona kao takva apsolutno ukine, čime bi teret privrednicima bio smanjen. Također, najbolji način na koji privrednicima mogu pomoći jedinice lokalne samouprave ogleda se u nuđenju kvalitetnih i jeftinih javnih usluga koje su u njihovom domenu”, zaključio je Čavalić.

Kako je ranije najavljivano, lokalna vlast u Tuzli u narednom periodu planira i na druge načine pomagati obrtnicima, ali i ostalim poduzetnicima, bilo da već imaju formiranje biznise ili to tek planiraju učiniti, kroz realizaciju određenih programa.

Izvor: klix

spot_img