20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiDjevojčica (6) složila Rubikovu kocku za 6 sekundi

Djevojčica (6) složila Rubikovu kocku za 6 sekundi

Djevojčica (6) Cao Qixian postavila je novi svjetski rekord za žene u rješavanju-slaganju Rubikove kocke 3x3x3 za gotovo 6 sekundi, točnije za 5,97 sekundi na Međunarodnom otvorenom prvenstvu

Cao Qixian, koja potječe iz kineske pokrajine Jiangsu, počela se igrati s Rubikovom kockom kada je imala samo tri godine, nadahnuta rođakom koji ju je naučio umijeću ‘speed-cubinga’, rješavanja svjetski poznate zagonetke što je brže moguće .

Međutim, nakon otprilike godinu dana djevojčica je postala toliko dobra u tome da je sestrična više nije imala što naučiti, a roditelji su joj nabavili trenericu Rubikove kocke. Toliko je uživala u slaganju Rubikove kocke da je svaki dan vježbala dva do tri sata, a vrijeme joj je bilo sve bolje i bolje. Međutim, došlo je do trenutka kada je udarila u zid i trebala joj je sva pomoć koju je mogla dobiti od svoje obitelji da to prevlada.

“Stala je na 12 sekundi kada je tri mjeseca pokušavala doći do 10 sekundi”, prisjeća se Cao Qian, Qixianina majka. – Puno vježba, ali nije napredovala i skoro je odustala.

Kako bi je motivirali i pomogli joj da prebrodi tu prepreku, cijela obitelj Cao Kiqian vježbala je slaganje Rubikove kocke, pa čak i sudjelovala u natjecanjima za odrasle. No, nitko se nije usudio ni sanjati da će darovita djevojčica sa šest godina moći postaviti novi svjetski rekord.

Pa ipak, na Svjetskom otvorenom prvenstvu Rubikove kocke (VCA) u Singapuru, postala je prva žena (djevojka) koja je riješila (složila) Rubikovu kocku 3x3x3 za manje od 6 sekundi u srednjoj kategoriji.

“Nikad nismo mislili da će tako brzo oboriti svjetski rekord. “Dva do tri dana otkako smo se vratili kući, činilo se kao da smo još uvijek u snu”, rekao je Cao Qian.

Caovino prosječno vrijeme od 5,97 sekundi nakon pet rundi brzog slaganja Rubikove kocke donijelo joj je trofej i titulu svjetske rekorderke.

Izvor: nezavisne

spot_img