19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMagazinPrije ili poslije kuhanja: Evo kada treba soliti hran

Prije ili poslije kuhanja: Evo kada treba soliti hran

Saznajte koje namirnice treba soliti prije jela, a koje tek kada je namirnica kuhana, ovisno o tome kakvo jelo želite postići te kako bi bilo ukusnije

Sol ublažava sastojke, poboljšava okus, reducira vrijeme kuhanja te mnogo više toga. No kako bismo pomoću soli dali sve prednosti nekom jelu, treba znati u kojem trenutku kuhanja je dodati. Ovo je jednostavan vodič koji će vam pomoći da naučite upotrebljavati sol u kuhinji ovisno o vrsti hrane koju spremate, piše Tportal.

Grah

Postoje nesuglasice oko toga kada se sol dodaje u lonac prilikom kuhanja graha. Tradicionalna vjerovanja kažu kako dodajom soli na početku kuhanja usporavamo termički proces, pa grah, osim što mu dulje treba da se skuha, može ispasti tvrd. Neki chefovi vjeruju da sol može i usporiti i ubrzati kuhanje. Ako pitate nekog kuhara kada treba soliti grah, reći će vam da ih se učilo sol dodavati tek na kraju, kada grah u vodi omekša. Ovaj je način ispravan i slaže se s kuhinjom naših baka, stoga od sada grah solite tek kada vidite da je gotov.

Tjestenina

Kada je u pitanju tjestenina, sol je uvijek potrebno dodati na početku, odnosno u lonac s vodom u kojem ćete kasnije kuhati tjesteninu. Tjestenina je teški škrob koji za vrijeme kuhanja buja i upija određeni postotak vode kako bi omekšala. Za vrijeme kuhanja u slanoj vodi, tjestenina upija sol s vodom, a rezultat je bolji okus. Pokušate li pak tjesteninu naknadno posoliti, primijetit ćete da neće imati jednako dobar okus. U lonac s vodom dodajte otprilike žlicu soli jer će tjestenina od toga upiti tek malu količinu soli, a kao rezultat ćete dobiti tanjur ukusne tjestenine.

Riža

Slično tjestenini, rižu također solimo na početku kuhanja kako bi apsorbirala slanu vodu tijekom termičke obrade. Razlika je u tome to što nam je za rižu potrebna manja količina soli. No postoji još jedan razlog tomu. Riža tijekom kuhanja, kao što svi dobro znamo, postaje ljepljiva smjesa. Ako sol dodamo nakon što je već kuhana, kristali soli će se neravnomjerno zalijepiti za nju zbog čega će svaki zalogaj imati drugačiji okus.

Pirjani luk

Sol izvlači tekućinu iz hrane. Kada je dodate povrću, omekša ga te je to potrebno uzeti u obzir prije samog kuhanja, imajući na umu što želimo postići kuhanjem. Ako želite da luk poprimi tamnu, zlatnu boju te ima karameliziranu koricu, dodajte sol na kraju pirjanja. Tako ćete ga začiniti a neće postati gnjecav. Ako ipak želite mekši luk, nastojte ga posoliti na početku kuhanja, odmah nakon što ga stavite na ulje. Tako ćete spriječiti da potamni te će ostati mekan.

Pirjane gljive

Tajna je ukusnih pirjanih gljiva u kuhanju na dovoljno visokoj temperature, s točno određenom količinom ulja koja je potrebna i malo soli na kraju kuhanja. Gljive su bogate vodom, stoga, ako ih posolite na početku, prerano će otpustiti sve svoje ukusne sokove te će se smežurati i postati gumene. Stoga ih uvijek solite na kraju termičke obrade.

Meso

Meso uvijek solite prije početka pečenja. Za vrijeme pečenja na štednjaku, roštilju ili u pećnici, sirovo meso se skuplja i tek kasnije upija sve okuse. Posolimo li sirovo meso prije pečenja (i dodamo uobičajene začine), ono će puno bolje upiti začine te će biti ukusnije.

Krumpir

Sirovi krumpir upija sol više nego bilo koja druga namirnica, stoga se često preporučuje ubaciti ga u jelo koje smo presolili kako bi izvukao višak. Prilikom kuhanja krumpira, pola količine soli koja piše u receptu dodajte odmah u lonac s vodom kako bi kuhanjem upio slanu vodu. Preostali dio soli dodajte nakon što je krumpir kuhan, piše

spot_img