26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHSan postao stvarnost: Bh. kompanija proizvela automatsku pušku

San postao stvarnost: Bh. kompanija proizvela automatsku pušku

Ministar odbrane BiH Zukan Helez boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti kompaniji “Igman” Konjic.

Tokom sastanka sa generalnim direktorom Đahidom Muratbegovićem i izvršnim direktorima kompanije, menadžment „Igmana“ je upoznao ministra Heleza o novim tehnologijama kojima se omogućava nastavak razvoja i konkurentnost na tržištu.

Također je naglašena važnost i uloga domaće namjenske industrije koja može odgovoriti svim zahtjevima oružanih snaga, policijskih i drugih sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom ministar Helez je obišao proizvodne pogone kompanije koja je regionalni lider u proizvodnji malokalibarske municije. Sa 1.400 zaposlenih i prihodom od oko 160 miliona KM, ova kompanija igra važnu ulogu u jačanju domaće ekonomije i jačanju odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine.

Također, ministar je obišao proizvodni pogon gdje se proizvodi i testira automatska puška. Ono što je nekada bio naš san, sada je stvarnost, imamo automatsku pušku koja je djelo domaćih stručnjaka i domaće proizvodnje, rečeno je.

– Ponosan sam na ovo što sam danas vidio. Ovo je još jedna u nizu posjeta kompanijama namjenske industrije koje su u većinskom državnom vlasništvu s ciljem unošenja jedne nove energije kako bi se unaprijedilo poslovanje tih kompanija. Sve zemlje svijeta se ozbiljno naoružavaju modernizujući svoje oružane snage, stoga me raduje činjenica da „Igman“ stabilno posluje, prati trendove, te da raspolaže kapacitetima na koje se može osloniti odbrambeni sistem Bosne i Hercegovine – poručio je ministar Helez na kraju posjete.

Izvor: BiznisInfo

spot_img