26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaBiznisOvo su kompanije od čijih dionica Bill Gates ima najveće prihode

Ovo su kompanije od čijih dionica Bill Gates ima najveće prihode

Bill Gates je s bogatstvom od 132,2 milijarde dolara deveta najbogatija osoba na svijetu. To bogatstvo je stekao i investiranjem u dionice od kojih dnevno ima prihod od 1,3 miliona dolara.

Očekuje se da će tokom sljedeće godine od dionica imati prihod od čak pola milijarde dolara. Dionice tri kompanije od kojih Gates ostvaruje najveće prihode su Kanadska nacionalna željeznica, Microsoft, čiji je suosnivač, i Waste Management.

Vlasnik je 54,8 miliona dionica Kanadske nacionalne željeznice, čija je trenutna vrijednost 6,6 milijardi dolara. S obzirom na to da je ova kompanija prošle godine isplaćivala dividende od 2,38 dolara po dionici, to znači da je Gatesu isplaćena dividenda u iznosu od 130 miliona dolara.

U Microsoftu ima skoro 36,5 miliona dionica, čija je trenutna vrijednost 16,13 milijardi dolara. S prosječnom dividendom od tri dolara po dionici, u narednih 12 mjeseci bi od Microsoftovih dionica trebao zaraditi skoro 109,5 miliona dolara.

U Waste Managementu, kompaniji koja se bavi upravljanjem otpada u sjevernoj Americi, ima 35,2 miliona dionica, čija je trenutna vrijednost sedam milijardi dolara. Godišnji iznos dividende ove kompanije iznosi tri dolara po dionici, što znači da bi Gates tokom sljedeće godine trebao imati prihod od 105,7 miliona dolara.

Spomenute kompanije nisu jedine kompanije čije su dionice značajan izvor prihoda za Gatesa.

Naime, u kompaniji za investicije u nekretnine Crown Castle ima 1,4 miliona dionica za koje se očekuje da će od njih imati godišnji prihod od 8,8 miliona dolara.

U prehrambenom divu Kraft Heinz ima 2,6 miliona dionica za koje se očekuje da će od njih imati godišnji prihod od 4,1 milion dolara.

U logističkoj kompaniji United Parcel Service (UPS) ima 755.000 dionica za koje se očekuje da će imati godišnji prihod od 4,9 miliona dolara, prenosi poslovni portal Yahoo Finance.

Izvor: klix

spot_img