20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisNajmanje plaćeni građevinari, najviše radnici u oblasti financija i osiguranja

Najmanje plaćeni građevinari, najviše radnici u oblasti financija i osiguranja

Najviši prosjek plaća u Republici Srpskoj u travnju bio je u oblasti financijskih djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.806 KM, dok su najnižu isplaćenu plaću u prosjeku dobili radnici u građevinarstvu 1.107 KM, saopćeno je iz Saveza sindikata.

Prosječna neto plaća u Republici Srpskoj isplaćena u travnju iznosi 1.400 KM i veća je za šest KM u odnosu na prosječnu neto plaću isplaćenu u ožujku.

Niske prosječne plaće primili su radnici zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.139 KM, oblasti prometa i skladištenja 1.150 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.200 KM.

Sindikalna potrošačka košarica za travanj iznosi 2.613 KM i prosječna plaća je pokriva sa 53,58 odsto.

Iz Saveza sindikata podsjećaju da sindikalna potrošačka košarica sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje kućanstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prijevoz, obrazovanje i kulturu.

Obitelji u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.185 KM.

Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 650 KM, za prijevoz 226 KM, nabavka odjeće i obuće koštala je 203 KM, dok je za tekuće održavanje kućanstva u travnju bilo potrebno izdvojiti 146 KM. 

Izvor:Večernji list.ba

spot_img