12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiŽelite bolji odnos sa svojom odraslom djecom? Psiholozi: Napravite jednostavnu stvar

Želite bolji odnos sa svojom odraslom djecom? Psiholozi: Napravite jednostavnu stvar

LJUBAV roditelja prema djetetu nikada se ne mijenja, bez obzira na dob. Međutim, to ne znači da se odnos s djetetom neće razvijati tijekom godina. Ponekad će to biti u pozitivnom smjeru i završit ćete kao najbolji prijatelji, poput Lorelai i Rory Gilmore. Međutim, postoje i situacije kada odnos s odraslim djetetom može postati složeniji.

Ako vaš odnos s vašim sinom ili kćeri spada u ovu drugu kategoriju, niste jedini. Mnogi roditelji bore se s povezivanjem sa svojom djecom. Dobra vijest je da stručnjaci kažu kako, iako vaša veza trenutno nije čvrsta, to ne znači da tako mora ostati.

Psiholozi Thai Alonso i Anna VanMeter za Parade kažu da postoje stvari koje možete učiniti kako biste popravili svoj odnos, ako ste spremni uložiti trud.

Kako popraviti odnos s odraslom djecom?

Popravak bilo kojeg narušenog odnosa nije lak, ali ni nemoguć.

“Može postojati mnogo razloga zašto odnos između roditelja i njihove odrasle djece pati”, objašnjava Alonso. No, VanMeter kaže da se to može popraviti.

“Ako odnos između roditelja i odraslog djeteta nije tako jak kao nekad, moguće ga je popraviti i ojačati s vremenom. Za to je potrebno da i roditelj i odraslo dijete ulože trud. Obje strane trebaju biti otvorene, poštovati granice i preuzeti odgovornost”, istaknula je.

Što odrasla djeca trebaju od roditelja?

Umjesto da svog sina ili kćer gledate kao svoju djecu, VanMeter predlaže da pokušate promijeniti način razmišljanja i da ih počnete gledati kao prijatelje.

“Na neki način, zdrav odnos između roditelja i odraslog djeteta mogao bi više nalikovati prijateljstvu između dvoje odraslih osoba nego odnosu roditelj-dijete”, kaže ona.

Kada ih počnete tako doživljavati, to može napraviti veliku razliku u načinu na koji ih tretirate i razgovarate s njima, čime jačate svoju povezanost.

“Ponekad je to sve što je potrebno uz stvari poput međusobnog poštovanja, ljubavi i podrške”, dodaje.

Jednostavan korak za bolji odnos s odraslom djecom

Kao i u većini odnosa, ključna je komunikacija. Zato se Alonso i VanMeter slažu da je to najvažnija stvar koju morate poboljšati kako biste unaprijedili svoj odnos s odraslom djecom.

“Važno je da sve strane imaju otvorenu komunikaciju o tome što bi bilo korisno za uspostavljanje zdravog odnosa. Pokušajte slušati bez osude ili obrane i trudite se upoznati svoje dijete onakvim kakvo je sada”, napominje Alonso.

Možete početi tako da pronađete načine kako biste im dali do znanja da vam nedostaje povezanost koju ste nekada imali i da želite da vaš odnos raste. Međutim, VanMeter kaže da su stil i ton vaše komunikacije pri tome ključni.

“Umjesto da kažete nešto poput ‘Zaboravio si na mene!’, pokušajte reći nešto kao ‘Nedostaješ mi i radujem se što ćemo se vidjeti!’ Ova poruka je sjajan primjer koji možete slijediti jer ne izaziva osjećaj krivnje niti postavlja zahtjeve. Jednostavno i slobodno izražava naklonost”, istaknula je.

Izvor: Index

spot_img