3.5 C
Travnik
Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiProzori bez zavjesa postali su pravi simbol bogatstva

Prozori bez zavjesa postali su pravi simbol bogatstva

Estetski izbor koji je postao statusni simbol u Americi

Zavjese, koje su oduvijek bile neizostavni element opremanja domova, dobivaju drugačiju perspektivu u inozemstvu, posebice u Sjedinjenim Državama, gdje je odluka da se prozori ne prekrivaju zavjesama postala simbol klasne privilegije.

Ovaj se trend ukorijenio posebno u gentrificiranim područjima, poput Brooklyn Heightsa u New Yorku, gdje prozori strogo bez zavjesa postaju prepoznatljivi znak američke metropolitanske više klase.

Otvoreni prozori kao manifestacija “trezvenog luksuza”

Dok se u Europi zavjese često smatraju “evergreenom”, i kao dekorativni element i kao jamstvo privatnosti, u Sjedinjenim Državama čini se da viša klasa više voli nepokrivene prozore kao manifestaciju trezvenog luksuza.

Ovaj se izbor posebno odnosi na područja naseljena bogatim bijelcima, postajući društveni fenomen koji je privukao medijsku pozornost.

Američka internetska stranica The Atlantic ističe da odluka o nepostavljanju zavjesa nije samo pitanje uvjerenja, već je potkrijepljena konkretnim podacima.

Istraživanje Ministarstva energetike SAD-a pokazalo je da Amerikanci s prihodima iznad 150.000 dolara godišnje pokazuju veću sklonost ne kupovanja zavjesa.

U tom kontekstu, odsutnost zavjesa postaje pokazatelj društvene klase, a posjedovanje velikih prozora bez njih predstavlja znak sigurnosti i odvažnosti.

Nedostatak zavjesa smatra se nečim što nadilazi sferu privatnosti, dovodeći u pitanje uobičajenu ideju da je očuvanje privatnosti dragocjena roba.

Izvor: Novi List

spot_img