3.3 C
Travnik
Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaBiHZbog sve viših cijena prehrambenih proizvoda: Za uskršnju trpezu treba najmanje 300...

Zbog sve viših cijena prehrambenih proizvoda: Za uskršnju trpezu treba najmanje 300 KM

Uskršnji doručak za četvero, koji je, tradicionalno, najvažniji obrok budući da se jede hrana koja je blagoslovljena u crkvi, košta najmanje 70 KM

Zbog skoro stalnog rasta cijena prehrambenih proizvoda građani BiH će imati do sada najskuplje predstojeće praznike. Tako će četveročlanoj porodici u BiH koja tradicionalno obilježava Uskrs za taj blagdan biti potrebno najmanje 300 KM.

Iako se sadržaj uskršnje korpe razlikuje po vrsti mesa te drugim kategorijama, poput kolača i drugih proizvoda, činjenica je da je za taj najveći kršćanski blagdan nezaobilazna tradicija farbanja jaja različitim bojama.

Školjka jaja

Brojne porodice kupuju više od jedne školjke jaja, koja košta najmanje 9 KM, dok se domaća prodaju i po cijeni od 15 KM.

Iako se kolači za Uskrs prave u manjoj mjeri u odnosu na Božić, ipak, običaj je da to budu najmanje tri vrste, gdje je obično zastupljena i torta. Cijene torti se kreću od 45 KM pa naviše, a kilogram suhih kolača uglavnom košta 20 KM.

Mostarka Adriana nam je kazala da će praviti tri vrste kolača, među kojima su dva suha, a sastojci su je koštali više od 60 KM. Kupila je, između ostalog, pola kilograma oraha koje je platila 6 KM, dok je za istu količinu badema dala 10 KM. Kupila je i kekse, šećer, želatin, grožđice, šumsko voće i kokosovo brašno, a najskuplji sastojci su bili maskarpone sir, koji je koštao 7 KM, te čokolade za kuhanje koje je platila 8 KM.

Uskršnji doručak za četvero, koji je, tradicionalno, najvažniji obrok budući da se jede hrana koja je blagoslovljena u crkvi, košta najmanje 70 KM. Za ručak se obično priprema sarma ili japrak, a nezaobilazno je pečenje, nerijetko janjeće, čija cijena po kilogramu prelazi 60 KM.

Zaključane cijene

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona, napominje da je, nažalost, u posljednjih godinu zabilježen značajan rast cijena, i to najviše osnovnih prehrambenih proizvoda.

– Prehrambena potrošačka korpa je dosta skuplja i, nažalost, mnogi naši građani, kojih 70 posto živi s poteškoćama, ali i na ivici egzistencije, teško će moći za blagdane dočekati svoju djecu, rodbinu, prijatelje onako kako bi to željeli – govori nam Bulić.

Ona je potrošače uputila da u svojim tržnim centrima i marketima pogledaju proizvode koji su na režimu zaključanih cijena.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za februar 2024. godine iznosi 2.898,90 KM, a na prehranu odlazi 44,66 posto, odnosno 1.295 KM.

Izvor: avaz

spot_img