12 C
Travnik
Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaBiHEpidemija morbila ne smiruje se u BiH: Samo u Sarajevu 800 oboljelih!

Epidemija morbila ne smiruje se u BiH: Samo u Sarajevu 800 oboljelih!

Liječenje od morbila je isto kao i liječenje od obične viroze ili prehlade, rekao je dr. Žepić

Epidemija morbila ne smiruje se u BiH. Svakim danom sve je više zaražene djece, a ljekari kao razlog za to navode nevakcinisanost. 

Samo u Kantonu Sarajevo trenutno je 829 prijavljenih slučajeva obolijevanja od morbila. Međutim, u procesu borbe protiv ove zarazne bolesti mnogi roditelji ne znaju koji su to načini liječenja.

Kapi ili sprej

Infektolog Denis Žepić za “Avaz” je objasnio na koji način se mogu ublažiti simptomi morbila kod oboljelih pacijenata.

– Liječenje je simptomatsko. To podrazumijeva ublažavanje simptoma oboljenja koji se pojavljuju tokom bolesti. Ako se kod pacijenta pojavi hunjavica ili suzenje očiju, odnosno krmeljanje, tu idu kapi u oči. Ukoliko ima grlobolje, obavezan je sprej za grlo ili ispiranje grla čajem od žalfije – govori dr. Žepić.

Dr. Žepić: Pacijent mora mirovati. Facebook

Ako inficirana osoba, dodaje infektolog, ima povišenu temperaturu, ona se skida po slobodnom izboru, naprimjer, paracetamolom, brufenom, analginom ili voltarenom.

Što više vitamina

Ističe da, uz sve nabrojano, pacijent mora mirovati i koristiti što više vitamina.

– Liječenje od morbila je isto kao i liječenje od obične viroze ili prehlade – ističe dr. Žepić.

Brzo se šire

Morbili su visokozarazna bolest. U slučaju izloženosti virusu morbila, obolijeva najmanje 95 posto neimuniziranih osoba. Oboljela osoba kašljem, kihanjem i direktnim kontaktom inficira zdravu osobu česticama koje sadrže virus morbila. Virus morbila je aktivan u zraku ili na zaraženoj površini do dva sata. Morbili se šire stravično brzo i brzo inficiraju više osoba.

Pododjelu za javno zdravstvo Vlade Distrikta Brčko BiH u ovoj godini prijavljeno je 28 slučajeva obolijevanja od morbila, potvrdila je u petak na konferenciji za medije doktorica medicine Jasmina Čehić-Ljaljić.

Izvor: Avaz

spot_img