22.2 C
Travnik
Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiVježbate našminkani? Imamo lošu vijest

Vježbate našminkani? Imamo lošu vijest

RASTUĆI trend šminkanja prije odlaska u teretanu ili na trčanje mogao bi izazvati oštećenje kože, prema znanstvenicima u Južnoj Koreji i SAD-u. Nakon testiranja učinaka nanošenja tekućeg pudera prije vježbanja, stručnjaci su zaključili da može začepiti pore i uzrokovati suhoću kože lica.

“Šminka može začepiti pore i povećati proizvodnju sebuma”, upozorili su u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology, dodajući da će ljudi sa suhom kožom vjerojatno biti najgore pogođeni nanošenjem šminke prije vježbanja.

Istraživači Sveučilišta San Antonio i Korejskog nacionalnog sveučilišta rekli su da su mjerili vlažnost, elastičnost, pore, sebum i masnoću na koži 43 studenta i studentice prije i nakon što su ih stavili na 20-minutno trčanje na ergometar. Nakon vježbanja, pore su se šire otvorile na koži koja nije bila prekrivena šminkom, otkrio je tim.

“Za zdravlje kože, najbolje je vježbati bez šminke”, rekao je Dongsun Pak s Korejskog nacionalnog sveučilišta, čiji je tim proveo testove zbog “rastućeg trenda pojedinaca koji upotrebljavaju kozmetiku dok sudjeluju u tjelesnim aktivnostima”.

Izvor: Index

spot_img