1.8 C
Travnik
Ponedjeljak, 22 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiLiječnica kaže da bi ovu stvar svi trebali napraviti čim se probude

Liječnica kaže da bi ovu stvar svi trebali napraviti čim se probude

LIJEČNICA Deborah Lee smatra da je vrlo važno izložiti se sunčevoj svjetlosti unutar jednog sata nakon ustajanja iz kreveta. To može uključivati sjedenje ili hodanje na suncu od 30 do 45 minuta, objasnila je za Express.

“Jedna od najvažnijih stvari koje biste trebali učiniti odmah nakon buđenja jest izaći van i izložiti kožu prirodnoj sunčevoj svjetlosti”, rekla je.

Pojašnjava da je sunce manje intenzivno rano ujutro, ali je ipak važno nositi kremu za sunčanje, no ne i sunčane naočale.

“Metaboličkim i fiziološkim procesima u vašem tijelu upravljaju vaši cirkadijalni ritmovi. Ovo je specijalizirana skupina stanica nazvana suprahijazmatska jezgra (SCN) koja se nalazi u hipotalamusu. Da bi radio učinkovito, SCN mora osjetiti razliku između dana i noći”, navela je.

Dr. Lee upozorila je i da nedostatak kvalitetnog noćnog sna povećava rizik od kroničnih bolesti i prerane smrti.

“Nesanica i nedostatak sna skraćuju životni vijek. Izlaganje ranom jutarnjem svjetlu može ublažiti probleme sa spavanjem, korisno je za one koji se bore s jet-lagom, rade u smjenama, imaju poremećaje spavanja, depresiju, sezonski afektivni poremećaj i Alzheimerovu bolest. U stvari, ranojutarnje svjetlo je općenito korisno za sve probleme sa spavanjem”, kaže liječnica.

Referirala se na meta-analizu iz 2016. koja je uključivala 53 studije i 1154 sudionika, u kojima se pokazalo da je svjetlosna terapija učinkovita za općenite probleme sa spavanjem, poremećaje cirkadijalnog ritma, nesanicu i Alzheimerovu bolest.”Ako izlaganje jutarnjem suncu postane dio vaše svakodnevice, to bi moglo doživotno koristiti vašem zdravlju”, zaključila je.

Izvor: Index

spot_img