3.5 C
Travnik
Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiZnanstvenici sa Stanforda konačno shvatili ključne razlike u mozgu žena i muškaraca

Znanstvenici sa Stanforda konačno shvatili ključne razlike u mozgu žena i muškaraca

Važno otkriće za pronalaženje rješenja za određena neuropsihijatrijska stanja

Nalazi, nedavno objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, pomažu u rješavanju dugotrajne kontroverze o postojanju spolnih razlika u ljudskom mozgu i sugeriraju da bi razumijevanje tih razlika moglo biti ključno za rješavanje neuropsihijatrijskih stanja na koja one utječu.

Ključna motivacija za ovo istraživanje je da spol igra ključnu ulogu u razvoju ljudskog mozga, starenju i manifestaciji psihijatrijskih i neuroloških poremećaja.

Identificiranje dosljednih i repliciranih spolnih razlika u zdravom mozgu odrasle osobe ključni je korak prema dubljem razumijevanju spolno specifičnih ranjivosti u psihijatrijskim i neurološkim poremećajima.

Mjera u kojoj spol osobe utječe na organizaciju i funkcioniranje mozga već je dugo predmet kontroverzi među znanstvenicima.

Iako znamo da spolni kromosomi s kojima smo rođeni pomažu odrediti koktel hormona kojima je naš mozak izložen – osobito tijekom ranog razvoja, puberteta i starenja – istraživači su se dugo borili da povežu spol s konkretnim razlikama u ljudskom mozgu.

Strukture mozga obično izgledaju više-manje isto kod muškaraca i žena, a prethodna istraživanja koja su ispitivala kako regije mozga rade zajedno također nisu uspjela pružiti dosljedne moždane pokazatelje spola.

Sada ovo istraživanje u kojem je korištena umjetna inteligencija sugerira da spolne razlike postoje u mozgu, ali do sada nisu bile pouzdano otkrivene.

Naime, model umjetne inteligencije bio je  sposoban identificirati s točnošću većom od 90% jesu li skeniranja aktivnosti mozga žene ili muškarca.

“Ovo je vrlo jak dokaz da je spol glavna determinanta organizacije ljudskog mozga”, ističu istraživači.

Izvor: Novi List

spot_img