1.8 C
Travnik
Ponedjeljak, 22 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiNema potrebe za razbijanjem, ovo je najbolji način da savladate ljutnju

Nema potrebe za razbijanjem, ovo je najbolji način da savladate ljutnju

Kako jednostavno i u nekoliko minuta pronaći mir

Kako se nositi s ljutnjom? Znanstvenici sa Sveučilišta Ohio State objašnjavaju zašto nema smisla rješavati ljutnju razbijanjem stvari ili trčanjem, naprotiv, te nas aktivnosti mogu učiniti još agresivnijima.

Da biste se osjećali bolje, morate disati, meditirati, baviti se jogom ili brojati do 10!

Znanstvenici su promatrali aktivnosti koje povećavaju uzbuđenje, poput udaranja po vreći, trčanja, vožnje bicikla ili plivanja, kao i aktivnosti koje smanjuju uzbuđenje, poput dubokog disanja, pažnje, meditacije, progresivnog opuštanja mišića i joge.

Dobiveni rezultati pokazali su da su aktivnosti za smanjenje uzbuđenja učinkovite u smanjenju ljutnje.

“Bilo je doista zanimljivo vidjeti da progresivno opuštanje mišića i opuštanje općenito može biti jednako učinkovito kao i pristupi kao što su svjesnost i meditacija”, rekla je Sophie Kjærvik, autorica istraživanja.

“I joga, koja je možda uzbudljivija od meditacije i svjesnosti, to je još uvijek način da se smirite i koncentrirate na disanje s pozitivnim učincima na smanjenje ljutnje,” istaknula je Kjærvik.

Zašto trčanje ne djeluje protiv ljutnje

Od “uzbudljivih” aktivnosti, trčanje je najvjerojatnije povećalo ljutnju, dok su satovi tjelesnog odgoja i sportovi s loptom imali učinak smanjenja uzbuđenja, što sugerira istraživačima da bi uvođenje elementa igre u tjelesnu aktivnost moglo barem povećati pozitivne emocije ili suzbiti negativne osjećaji.

“Neke fizičke aktivnosti koje povećavaju uzbuđenje mogu biti dobre za srce, ali definitivno nisu najbolji način za smanjenje ljutnje”, zaključio je Brad Bushman, profesor komunikacija na Državnom sveučilištu Ohio.

Izvor: Novi List

spot_img