27.3 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiJe li kava s mlijekom zdrava - domaća ili instant

Je li kava s mlijekom zdrava – domaća ili instant

Kava je mnogima omiljeno piće. Ujutro nas razbudi, jednostavno ne možemo bez nje, a što se vrste kave tiče, okusi su različiti.

Nekima je draža dobra domaća kava, nekima instant kava s mlijekom, a tu su i espresso, cappuccino… Je li i koliko zdrava pjena na kavi, prije svega domaćoj kavi, koja je najčešća u Hrvatskoj, pitali smo nutricionisticu Milku Raičević. domaće sorte.

“Pjena na domaćoj kavi nema neku posebnu kalorijsku vrijednost kao sama kava, ali sa sobom nosi miris kave koji je prepoznatljiv. Istina je da kava sama po sebi nije zdrava jer je povezana sa zdravljem srca i kao, ali realnost je da ga svi pijemo”, iskreno kaže sagovornica.

Kada je riječ o drugim vrstama kafe u kombinaciji s mlijekom, nutricionistica Raičević kaže da je tu već nešto drugačija situacija.

“Međutim, kada pijemo druge kave, pogotovo instant kavu s mlijekom, pa je napravimo s pjenom, dobijemo katastrofalnu kombinaciju jer kofein pomiješan s mlijekom daje neprobavljivu smjesu i problem za tijelo. Istu štetu imat ćete i ako pijte domaću ili instant kavu, samo je instant pa teže probavljiva.Isto vrijedi i za pjenu koja ako je od mlijeka ima veću energetsku i kalorijsku vrijednost, a znajte da ćete imati problema sa želucem jer sastav kave je intenzivniji – jasan je Raičević i dodaje kako je kava s kokosovim uljem sve popularnija i koliko god se čini zdravom varijantom, otežava probavu pa je izbjegavajte”.

Izvor: Nezavisne

spot_img