6.3 C
Travnik
Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaZanimljivostiOsobnost je važna, čak i u životinjskom carstvu: “društvene” vjeverice su uspješnije

Osobnost je važna, čak i u životinjskom carstvu: “društvene” vjeverice su uspješnije

Društvenost ima nekoliko prednosti ne samo za ljude

Dobro znamo da naša osobnost i način na koji se odnosimo prema drugima utječu na uspjeh u društvu i međuljudskim odnosima.

Međutim, do sada je rasprava o osobnosti bila ograničena na ljudsko okruženje: znanstvenici su uvijek oklijevali definirati neke osobine ponašanja životinja kao “osobnost”.

Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Kaliforniji prvo je koje je pokušalo dokumentirati osobnost određene životinjske vrste – one zlatne vjeverice, porijeklom iz zapadnih Sjedinjenih Država i Kanade.

Istraživači su analizirali osobnost malih glodavaca analizirajući četiri glavne osobine: hrabrost, agresivnost, razinu aktivnosti i društvenost.

Iako vjeverica nije vrsta kojoj prijeti izumiranje, rezultati istraživanja pokazuju u kojoj mjeri osobnost životinje utječe na korištenje prostora i resursa, s važnim posljedicama za očuvanje cijele vrste.

Na primjer, hrabrije i agresivnije vjeverice mogu pronaći više hrane ili bolje braniti svoj teritorij, ali ponašanje koje odbacuje rizik istovremeno ih čini ranjivijima na grabežljivce i nesreće.

Prikupljanje podataka o osobnostima vjeverica trajalo je više od trideset godina.

Općenito, ispada da hrabrije vjeverice imaju bolje utrenirane trbušne mišiće i stoga se brže kreću.

To im daje lakši pristup povoljnim točkama, kao što su stijene ili visoka tla, a to je važno jer im daje povoljan položaj da vide i izbjegnu predatore.

Zanimljivo, hrabrost je također povezana s većim društvenim vještinama.

Biti društveniji povećava šanse za reprodukciju i preživljavanje, što predstavlja dobrobit za cijelu zajednicu.

Izvor: NoviList

spot_img