27.3 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisVeliki interes za nekretninama u Varaždinu, kvadrat novogradnje je 3500 eura

Veliki interes za nekretninama u Varaždinu, kvadrat novogradnje je 3500 eura

PROMET nekretninama lani je pao u većini županija, dok je u njih devet, mahom na sjeveru i istoku zemlje, zabilježen veći broj kupoprodaja nego 2022., jedna je od informacija koju donosi novi portal Ministarstva financija, a omogućuje usporedbu poreznih sustava zemalja Europske unije. Najveći je interes za nekretnine zabilježen u Varaždinu.

U Varaždinu i Varaždinskoj županiji 2023. sklopljeno je više od 5300 kupoprodajnih ugovora – što je za polovinu više nego godinu prije – podaci su porezne uprave. Najčešći su kupci – mlade obitelji koje rješavaju stambeno pitanje, piše HRT.

Novogradnja za tri i pol tisuće eura

“Trendovi su uvijek isti, najviše su se prodavali stanovi, a posljednje vrijeme kako cijena stanova rastu, počele su se prodavati obiteljske kuće i zemljišta”, rekao je Dražen Mesec, agent za nekretnine.

Dok je u ostatku zemlje cijena kvadrata u laganom padu, u Varaždinu je još uvijek prilično visoka. Kvalitetan stariji stan platit ćete dvije tisuće eura po četvornome metru, a novogradnja se brzo proda za tri i pol tisuće eura.

2010. godine u jeku financijske krize dvosoban stan u popularnom varaždinskom Đureku mogli ste kupiti za 40 tisuća eura. Danas ovdje ponude baš i nema a ispod 100 tisuća eura teško ćete nešto kupiti.

Cijene dosegnule vrhunac

S hrvatskom prosječnom plaćom mlade obitelji teško mogu do novogradnje pa mnogi uzimaju višegodišnje kredite.

Ipak, cijene su i u Varaždinu dosegnule vrhunac i više, prema procjenama struke, ne bi trebale rasti.

“Već je prošle godine vidljivo da se tržište usporava, ne očekuje se drastičan pad cijena, one stoje, kupaca ima, ne toliko koliko prošle godine, ali kupaca ima”, rekao je Dražen Mesec, agent za nekretnine.

Za stanove, kuće i građevinske parcele kupaca ima. No, u Varaždinskoj županiji na prodaju su i dvorci, ali za njih – interes je slab.  

Izvor: Index

spot_img