7.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHOvako izgleda novi sarajevski tramvaj za 180 putnika i maksimalne brzine 70...

Ovako izgleda novi sarajevski tramvaj za 180 putnika i maksimalne brzine 70 km/h

Na jednom od najvećih željezničkih sajmova Trako, koji se održava u Poljskoj, danas je predstavljen novi sarajevski tramvaj koji je proizvela švicarska kompanija Stadler. Ovo je prvi proizvedeni tramvaj od 15, koliko ih je kupljeno.

U Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo su istakli da je ovo jedan od najsavremenijih tramvaja s kapacitetom od 180 putnika, od čega je 79 sjedećih mjesta. Njegova maksimalna brzina je 70 kilometara na sat.

Ima tri vagona, klimatizovan je, ima uređaj za brojanje putnika, bežični internet, USB priključke, unutrašnji i vanjski videonadzor kako bi ulazak i izlazak putnika bili sigurniji. Potpuno je prilagođen osobama s invaliditetom.

Osim toga, ima energetski učinkovito osvjetljenje te razvijen informacioni audio i videosistem za informisanje putnika. Stolice u tramvaju su izabrali građani Kantona Sarajevo na događaju “Dani otvorenih vrata Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo”.

Resorni ministar Adnan Šteta (SDP), koji prisustvuje sajmu, napomenuo je da će prvi proizvedeni tramvaj biti isporučen krajem godine, a do ljeta sljedeće godine bit će isporučeno preostalih 14 tramvaja. Ukupno su koštali 34 miliona eura, osiguranih kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izvor: klix

spot_img