20.7 C
Travnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHKatica najavio da će se novim zakonom sankcionisati i oni koji budu...

Katica najavio da će se novim zakonom sankcionisati i oni koji budu davali novac prosjacima

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica (NiP) danas je najavio da će se sankcionisati i oni koji budu davali novac prosjacima te da će se osigurati institucionalna zaštita od nasilja na internetu.

To je najavio prilikom sastanka s OSCE-om, čiju je delegaciju predvodila šefica Odjela za ljudska prava ove organizacije Esther Garcia Fransioli. Sastanku su prisustvovali i članovi radne grupe za pripremu zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Džafer Hrvat i Anesa Agović, kao i jedan od autora prvog nacrta ovog zakona Samir Kekić.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, Katica je naglasio važnost donošenja ovog zakona, kao i neophodnost njegove precizne i temeljite izrade.

“’Dva su najzanimljivija segmenta ovog zakona. Jedan se odnosi na prosjačenje, odnosno uvođenje prekršaja za onog ko daje milostinju u novcu. Drugi segment se odnosi na zaštitu građana od ozbiljnog nasilja na internet prostoru. Ni u kojem slučaju ne želimo povući poteze kojima se narušavaju ljudska prava, ali je od ključnog značaja da nađemo modalitet da se građani zaštite”, izjavio je Katica.

OSCE je napomenuo na potrebu zaštite ljudskih prava i slobode govora pri definisanju svakog člana ovog zakona te izrazio spremnost da doprinese u usklađivanju novog teksta prednacrta zakona s najboljim međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Sa sastanka je poručeno da se ove teme trebaju tretirati zakonima viših instanci, ali da to ne smije biti opravdanje za nepokretanje bilo kakvih poteza koji su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Izvor: klix

spot_img