14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaSvijetObjavljena lista najboljih gradova za život u 2023. godini, na vrhu je...

Objavljena lista najboljih gradova za život u 2023. godini, na vrhu je Beč

Uslovi življenja u gradovima širom svijeta u potpunosti su se poboljšali od pogoršanja uzrokovanog pandemijom covid-19, pokazuje najnoviji EIU indeks pogodnosti za život.

On ocjenjuje uslove života u 173 grada u pet kategorija: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i okoliš, obrazovanje i infrastruktura. Najviše su se oporavili gradovi u azijsko-pacifičkoj regiji. Indeks također sugerira da je život u gradovima malo bolji nego bilo kada u posljednjih 15 godina.

Porast dolazi uglavnom zbog poboljšanja zdravstvene zaštite i obrazovanja širom Azije, Bliskog istoka i Afrike, čak i kada su rezultati stabilnosti opstali zbog građanskih nemira usred sve veće zabrinutosti oko troškova života širom svijeta i kontinuiranog sukoba u gradovima poput Kijeva. Prestanak ograničenja pandemije širom svijeta također je poboljšao rezultate u kulturi i okolišu jer su se događaji i atrakcije vraćali.

Dok indeks može dati podatke o tome šta čini mjesto pogodnim za život, ljudi koji ga doživljavaju iz dana u dan mogu najbolje govoriti o tome kako je zapravo živjeti tamo.

Prvi grad na listi najboljih za životu u 2023. godini je Beč. Austrijskoj prijestolnici nije strano mjesto broj jedan u indeksu pogodnosti za život, samo je nakratko izgubio priznanje 2021. godine kada je zatvaranje zbog pandemije utjecalo na njegove muzeje i restorane. Sa savršenim rezultatima u stabilnosti, zdravstvu, obrazovanju i infrastrukturi, Beč je zauzeo prvo mjesto. Drugi na listi je Kopenhagen u Danskoj.

Melburn i Sidnej vratili su svoje rangiranje (treće, odnosno četvrto mjesto) u prvih 10 nakon pada u indeksu tokom pandemije koronavirusa koja je “stresla” australski zdravstveni sistem i rezultirala dugim izolacijama. Melburn je posebno postigao najvišu ocjenu za kulturu i životnu sredinu u zemlji.

Tri kanadska grada ušla su u top 10 ove godine, ali Vancouver je rangiran na najvišem odnosno petom mjestu zbog svojih superiornih rezultata u kulturi i okruženju. Šesto mjesto zauzeo je Cirih u Švicarskoj. Dok su se na sedmom mjestu našli gradovi Calgary i Ženeva. Toronto je zauzeo deveto mjesto.

Na 10. mjestu liste i jedina azijska zemlja koja je ušla u top 10. Riječ je o Japanu, odnosno gradu Osaki koji je dobio bodove u pogledu stabilnosti, zdravstvene zaštite i obrazovanja. Kako troškovi života i dalje pritišću prihode mnogih domaćinstava širom svijeta, pristupačnost Osake je također veliki plus za stanovnike, objavio je Economist.

Auckland na Novom Zelandu je izjednačen na 10. mjestu s Osakom. Ovaj grad se popeo za više od 25 mjesta u odnosu na prošlu godinu, velikim dijelom zbog svog odloženog ponovnog otvaranja nakon pandemije, gdje ograničenja nisu u potpunosti ukinuta do septembra 2022. Uz savršen rezultat u obrazovanju, grad također je imao najvišu ocjenu za kulturu i životnu sredinu među 10 najboljih gradova.

Izvor: Klix

spot_img