14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaSvijetDirektor kompanije BATM: Radimo na tehnologiji koja će omogućiti ljudima da žive...

Direktor kompanije BATM: Radimo na tehnologiji koja će omogućiti ljudima da žive do 200 godina

Osnivač i CEO kompanije BATM Advanced Communications Zvi Marom na posebnom panelu organizovanom na mostarskom sajmu kazao je da je molekularna biologija nauka budućnosti te da moramo naći način na koji ćemo produžiti naše živote s obzirom da smo sada u eri generativne vještačke inteligencije.

BATM se bavi proizvodnjom i prodajom telekomunikacijske opreme, ali se kompanija proširila i na medicinske uređaje.

Marom je rekao da brojni svjetski stručnjaci rade na mogućnostima produženja ljudskog života do 200. godine, kazavši da se nada da će naši unuci dočekati tu tehnologiju.

Kao jedan od problema moderne medicine Marom je identificirao problem načina liječenja osoba.

“Recimo da imate osobu koja ima 50 kilograma i žena je, a pozitivna je na stafilokok. Ona će dobiti iste antibiotike kao neki muškarac od 100 kilograma bez obzira na njihovu različitu genetsku kompoziciju”, kazao je Marom.

Stoga je istaknuo potrebu da se više novca i resursa uloži u istraživanje molekularne biologije, jer će to omogućiti liječenje bolesti na puno naprednijem nivou.

“To će nam omogućiti da programiramo ljude kao što programiramo silikonske mašine kojima smo dali vještačku inteligenciju. Međutim, programiranje ljudi, čiji su organizmi zasnovani na elementima ugljika, daleko je kompleksnije nego programiranje silikonskih mašina, jer je kod koji nama upravlja puno kompleksniji”, objasnio je Marom.

Napomenuo je da je velika prekretnica u medicini postignuta s pandemijom uzimajući u obzir i negativne efekte koje je pandemija imala.

“Prvi put u historiji čovječanstva razvili smo vakcinu koja je zasnovana na RNK tehnologiji. A ta vakcina je razvijena u rekordno brzom roku”; kazao je Marom.

Navodi da se budućnost medicine nalazi u napretku četiri grane: molekularne dijagnostike, genetskom inžinjeringu u smislu bioloških lijekova, novim vakcinama na bazi RNK tehnologije i mikrobioma.

Marom je osnivač i izvršni direktor tvrtke BATM Advanced Communications Limited. Bio je poručnik u Izraelskoj mornarici, a diplomirao je elektroniku na Pomorskoj akademiji i naprednoj pomorskoj zapovjedničkoj školi. Također ima diplomu poslijediplomskog studija medicine na Sackler School of Medicine u Izraelu te magisterij iz industrijske elektronike.

Marom je u odborima nekoliko nacionalnih i međunarodnih akademskih tijela za računarstvo i komunikacije. Ima bliske veze s vladinim tijelima koja financiraju istraživanja za izraelske kompanije visoke tehnologije. Od 2017. godine bio je predsjednik Upravnog odbora Izraelskog udruženja visokih tehnologija i inovacija Udruženja proizvođača Izraela.

Izvor: klix

spot_img