27.4 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHGates otkrio na šta svake godine daje milijarde dolara

Gates otkrio na šta svake godine daje milijarde dolara

Suosnivač Microsofta Bill Gates je četvrta najbogatija osoba na svijetu i obećao je da će dati većinu svog bogatstva.

Fondacija Bill & Melinda Gates, koju je osnovao sa svojom sada već bivšom suprugom 2000. godine, donirala je skoro 66 milijardi dolara od svog osnivanja, a svake godine Gates napiše pismo o tome šta je fondacija radila i o planovima za narednu godinu.

U ovogodišnjem pismu, objavljenom u utorak, ističe se fokus fondacije na poboljšanje matematičkih vještina djece, iskorjenjivanje dječje paralize i korišćenje ultrazvuka napajanog vještačkom inteligencijom za spašavanje majki i njihovih beba, između ostalog.

Ali Gates je posebno istakao jednu osobu.

Naše tajno oružje, koje uopšte ne bi trebalo biti tajno, je nevjerovatna velikodušnost Warrena Buffetta”, napisao je Gates.

“Od 2006. godine, njegovi pokloni fondaciji iznosili su oko 45 milijardi dolara, ako se računa vrijednost dionica Berkshire Hathawaya, nakon što su donirane”, dodao je milijarder, prenosi Investitor.me.

Gates je rekao da je Buffettova donacija vjerovatno najveći poklon ikad dat fondaciji, koja ima zadužbinu od 53 milijarde dolara. Dodao je da je svoje godišnje pismo darivao po uzoru na Bafetovo godišnje pismo dioničarima Berkshire Hathawaya.

Buffett, koji je predsjednik i glavni izvršni direktor holding kompanije, ima neto bogatstvo od 105 milijardi dolara prema Bloombergu, što ga čini šestom najbogatijom osobom na svijetu. Poput Gatesa, on se ranije obavezao da će dati najveći dio svog bogatstva – tačnije više od 99%, bilo tokom svog života ili zavjetom nakon smrti.

Gates i Buffett su postali bliski prijatelji tokom godina, često zajedno igrajući bridž. Takođe su viđeni zajedno na košarkaškim utakmicama i drugim javnim događajima – a jedno vrijeme je Gates čak bio i u upravnom odboru Berkshire Hathawaya.

Iako je Gatesovo pismo istaklo ovogodišnje dostignuće njegove fondacije, on je upozorio da se u posljednjih nekoliko godina napredak u smanjenju stope smrtnosti djece za polovinu usporio, pa čak i preokrenuo.

“To je uglavnom posljedica pandemije koja je ubila milione ljudi, rata u Ukrajini zbog kojeg su cijene hrane i energenata porasle, rastuće inflacije i klimatskih promjena koje su dovele do ekstremnijih vremenskih prilika”, napisao je Gates.

Ljudi koji su već bili u teškom stanju snose većinu bola ovih neuspjeha, a najgora stvar koju smo mogli da uradimo je, prema njegovim riječima, da prekine svoju pomoć.

“Kroz fondaciju i svoj lični rad pokušavam da osiguram da, čak i uz sve ostalo što se dešava, svijet nastavi činiti više da pomaže najsiromašnijima. Dobijanje veće podrške za ovo je ključni cilj”, istakao je Gates.

Fondacija je ranije odlučila da poveća svoju potrošnju sa 6 milijardi dolara godišnje (prije pandemije) na 9 milijardi dolara do 2026. godine. Da bi to učinio, Gejts je rekao da je izdvojio 20 milijardi dolara svog novca u zadužbinu fondacije.

Naš glavni globalni prioritet opisujem na ovaj način: pomažemo ljudima u siromašnim zemljama koji ne bi trebalo da umru, da ne umru“, napisao je Gates.

“Posebno djeca”, istakao je.

Izvor: BiznisInfo

spot_img