27.4 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHPogledajte animaciju: U sljedeća 72 sata past će mnogo snijega (VIDEO)

Pogledajte animaciju: U sljedeća 72 sata past će mnogo snijega (VIDEO)

Popularna Facebook stranica Severe Weather Europe objavila je zanimljivu animaciju koja predviđa bogate snježne oborine u Evropi u sljedeća 72 sata.

Meteorološki model ARPEGE tako predviđa da će u Evropi u sljedeća 72 sata pasti zaista velika količina snijega. Najgore će biti u zapadnim Alpama, sjevernim Apeninima i u sjevernim Dinaridima.

Znatne količine snijega past će i u BiH, pogledajte u animaciji i u kojim krajevima.

Na sjeverozapadu Italije, u zapadnim Alpama, očekuje se do metar novog snijega, a evo i kakvo nas vrijeme očekuje u BiH u narednim danima:

U subotu u Bosni uglavnom oblačno sa slabim snijegom. Više sunčanog vremena u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka u Bosni uglavnom između -1 i 3°C. U Hercegovini jutarnja temperatura zraka između 3 i 7°C, a najviša dnevna temperatura zraka na između 9 i 14°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje će padati snijeg. Na zapadu, jugu i jugoistoku Hercegovine prije podne kiša ili susnježica koji će od sredine dana sati preći u snijeg. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -7 i -3°C. Na jugu zemlje temperatura zraka prije podne između 1 i 4°C, a u drugoj polovini dana temperatura zraka u opadanju.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini oblačno sa snijegom. Prognozirana visina novog snijega je od 10 do 20 centimetara. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -9 i -4°C, na krajnjem jugu zemlje između -2 i 1°C.

U utorak u Bosni oblačno sa snijegom. U Hercegovini snijeg u jutarnjim satima. U drugoj polovini dana u Hercegovini djelomično smanjenje oblačnosti. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 10 centimetara. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -10 i -5°C, na krajnjem jugu zemlje između -4 i 2°C.

U srijedu u Bosni oblačno, u jutarnjim satima lokalno sa slabim snijegom. U Hercegovini sunčanije prije podne, a u drugoj polovini dana u Hercegovini naoblačenje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -15 i -10°C, na planinama i visoravnima i do -20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -8 i -4°C. Na jugu zemlje najniža jutarnja temperatura zraka između između -8 i -4°C, a najviša dnevna od 0 do 4°C.

spot_img