27.4 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHPrvi značajniji uspjeh u dobijanju dozvole za izvoz “crvenog mesa” u EU

Prvi značajniji uspjeh u dobijanju dozvole za izvoz “crvenog mesa” u EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je izjavio da su nadležna tijela Evropske komisije Bosni i Hercegovini odobrilla Plan praćenja rezidua za “crveno meso” (meso goveda, ovaca i svinja), što je prvi krupan korak u procesu odobravanja izvoza i ove posljednje vrste mesa u Evropsku uniju.

– Već nekoliko godina Ured za veterinarstvo BiH i nadležna inspekcijska tijela i službe iz Republike Srpske i Federacije BiH vrše pripreme i implementiraju planove praćenja rezidua kod živih životinja i sirovina životinjskog porijekla, a za provođenje ove aktivnosti Vijeće ministara svake godine iz budžeta osigurava sredstva od 550.000 KM. Slijedi uvrštavanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja koje imaju odobren Plan praćenja rezidua – izjavio je ministar Šarović.

Naglasio je da je nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krumpira kao najosjetljivije vrste, stvoren važan preduvijet za skoro dobijanje dozvole i za posljednju vrstu mesa i proizvoda životinjskog porijekla, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

spot_img