27.4 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiZašto nam stalno curi nos, a nismo prehlađeni?

Zašto nam stalno curi nos, a nismo prehlađeni?

Posebno su joj sklone osobe koje pate od astme ili ekcema, a kod pojedinaca iz nosa dnevno “iscuri” i između 300 i 400 mililitara tečnosti, prenosi ScienceAlert.

Dr. David King, profesor sa Univerziteta Kvinslend objasnio je da niske temperature aktiviraju prirodan mehanizam čija je svrha da zagrije i ovlaži vazduh koji udišemo prije nego što on dospe u pluća, kako pritom ne bi došlo do iritacije ćelija.

-Kada dišemo na nos, a spoljna temperatura je ispod nule, vazduh na izlasku iz nosnog kanala na putu prema plućima najčešće dosegne temperaturu od 26, a ponekad i 30 stepeni. Vlažnost je u tom trenutku već oko sto posto, bez obzira na to koliko je vazduh koji udišemo hladan. To dokazuje u kojoj mjeri nos efikasno garantira da vazduh koji udišemo u pluća tamo dospije topao i vlažan – objasnio je.

Hladan i suh vazduh stimulira nervne završetke u nosu koji šalju poruku mozgu, a taj važni organ na poruku reaguje na način da pojača cirkulaciju u nosu. Reakcija nosa na hladnoću djelomično je refleksna reakcija nerava. Pritom prošireni krvni sudovi zagrijavaju vazduh koji prolazi preko njih na putu prema plućima.

Dr. King ističe da je “curenje” iz nosa prirodna fiziološka pojava te kaže kako je “pojačano lučenje vodenog iscjetka neophodno da bi se poboljšalo vlaženje i pročišćenje vazduha u hladnom okruženju”.

spot_img