18.1 C
Travnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHNačelnik Neuma najavljuje blokadu granice između BiH i Hrvatske

Načelnik Neuma najavljuje blokadu granice između BiH i Hrvatske

Načelnik Neuma Živko Matuško najavio je da će građani ove općine za dvije sedmice blokirati granične prijelaze između BiH i Republike Hrvatske kako bi upozorili na izuzetno otežanu prometnu komunikaciju nakon uspostave schengenskog režima na granicama, te je zatražio da se omogući prijelaz na dvama malograničnim prijelazima, kako bi se smanjili problemi mještana.

U pismu koje je uputio vlastima Bosne i Hercegovine, Matuško je upozorio da je zbog uvođenja strožeg režima na granicama Evropske unije, odnosno Hrvatske došlo do problema svakodnevne komunikacije kao što je odlazak djece u školu te da prijeti kaos za vrijeme turističke sezone.

Zatražio je da se svim građanima Neuma omogući prijelaz granice između BiH i RH na pograničnim prijelazima Radež-Vukov klanac i Duži-Imotica, uz sadašnja dva u Kleku i Zaton Dolu.

“Ukoliko se u sljedećih petanest dana nadležne institucije ne oglase i ne poduzmu ništa, bit ćemo primorani blokirati prolaz kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane BiH kao upozorenje. Prosvjed ćemo najaviti”, napisao je Matuško u pismu institucijama vlasti u BiH, koje je dostavljeno i medijima.

Naveo je kako je ulaskom RH u EU iz godine u godinu problem tranzitnog saobraćaja kroz Neum sve izraženiji, pa su sve češći saobraćajni čepovi kroz grad Neum kada nastane višesatni saobraćajni kolaps.

“Problem je što su tada u kolapsu i sve gradske službe od hitne pomoći, vatrogasne službe, policije i ostalih. Samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da zbog prometnog zastoja i nemogućnosti intervencije stradaju neke osobe ili nečija imovina”, upozorava Matuško.

spot_img