13.3 C
Travnik
Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHU Sarajevo jutros sletio prvi Wizz Airov avion

U Sarajevo jutros sletio prvi Wizz Airov avion

Avion kompanije Wizz Air iz Budimpešte sletio je jutros na Sarajevski aerodrom čime je ozvaničeno uspostavljenje aviolinije na relaciji Sarajevo – Budimpešta.

Nova niskotarifna linija, uz povoljan red letenja s dva leta sedmično, omogućit će putnicima iz Bosne i Hercegovine da po cijenama koje počinju od 39,99 KM posjete Budimpeštu.

Ambasador Mađarske u BiH Jozsef Negyesi izjavio je na konferenciji za medije jutros u Sarajevu da je povezanost osnovni uvjet za uspješno održavanje odnosa između zemalja, te je vlada njegove zemlje odlučila da promijeni dosadašnju nepovoljnu situaciju i raspiše koncesijsku nabavku za upravljanje zračnim prometom prema pet glavnih gradova na zapadnom Balkanu.

– Pobjednik tendera, kompanija Wizz Air će pokretanjem aviolinije spojiti naša dva glavna grada – rekao je Negyesi i dodao da će time biti ispravljen dosadašnji nedostatak organizovanog transporta putnika i robe između Mađarske i BiH.

Direktor korporativnih poslova Wizz Aira Owain Jones rekao je da nova linija od Sarajeva do Budimpešte ističe njihovu posvećenost da pruže putnicima iz Bosne i Hercegovine još jeftinije aviokarte do Budimpešte i još 61 destinacije iz cijele Evrope, koje su dostupne kroz njihovu mrežu letova iz Budimpešte.

– Očekujemo da će direktna linija potaći dolazak turista u dinamičan glavni grad Bosne i Hercegovine i da će učvrstiti veze između dviju zemalja – rekao je Jones.

Ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević rekao je da se nada da će uskoro biti uspostavljena i željeznička veza s Mađarskom, kao i cestovna završetkom izgradnje koridora 5-C.

Poželio je svima da putuju do Budimpešte, te dodao da je siguran da će i poslovne i turističke veze biti ojačane uspostavljanjem aviolinije.

Nova linija Sarajevo – Budimpešta je jedina direktna aviolinija između Bosne i Hercegovine i Mađarske.

spot_img