18.1 C
Travnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHOd petka se očekuju velike gužve na granici

Od petka se očekuju velike gužve na granici

Od petka 7. aprila na ulazu i izlazu iz Hrvatske počinje temeljita granična kontrola svih putnika bez obzira na njihovo državljanstvo te njihovih vozila.

S obzirom na to da počinje primjena nove uredbe EU o jačanju kontrole vanjskih granica i promijenjenog zakonika o schengenskoj granici, na graničnom prijelazu niko više neće biti privilegiran s obzirom na državljanstvo, rečeno nam je u Ravnateljstvu hrvatske policije, ta Jutarnji list.

S obzirom na primjenu novih pravila, na svim graničnim prijelazima očekuju se gužve i zastoji, odnosno kolone. Temeljita granična kontrola obuhvaća kontrolu putnih dokumenata optičkim čitačem kojim će biti provjereni u schengenskom informacijskom sistemu (SIS), Interpolovoj bazi podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima te odgovarajućim zbirkama podataka nacionalne policije. Osim toga, svako vozilo koje prilazi graničnom prijelazu bit će podvrgnuto skeniranju registarskih pločica na daljinu i potom će ih se “provući” kroz bazu podataka.

Na pojedinim graničnim prijelazima hrvatski i slovenski granični policajci rade jedan do drugoga, ali bez obzira na to svaki od njih će sa svojim uređajem i u svojoj bazi morati pregledati putne dokumente. Ovakva detaljna kontrola primjenjivat će se na svim cestovnim i željezničkim prijelazima te u zračnim i pomorskim lukama. Kako se neslužbeno saznaje, u Ravnateljstvu hrvatske policije se već duže pripremaju za ovaj posao te će na graničnim prijelazima biti angažiran mnogo veći broj policijskih djelatnika i tehnike kako bi se pokušala ostvariti što je veća moguća protočnost saobraćaja. Hrvatska policija usko sarađuje s kolegama iz Slovenije i Mađarske u tom pitanju, no teško je očekivati da će se izbjeći gužve.

Ove mjere pojačane sistemske kontrole vanjske i schengenske granice svih putnika uvedene su kao reakcija na terorističke prijetnje u Evropi u zadnjih godinu-dvije, ali i zbog mogućeg očekivanog povratka džihadističkih boraca koji se bore na strani ISIS-a u Evropu.

Uprava slovenske policije je objavila da raspolažu dovoljnim kadrovskim i tehničkim kapacitetima za obavljanje granične kontrole po novim standardima, ali ne isključuje povremena čekanja i nastanak kolona pri ulasku i izlasku iz Slovenije, posebno u dane vikenda i praznika, kad je saobraćaj najgušći. No, u Policijskom sindikatu Slovenije tvrde kako to nije tačno te da nije osiguran dovoljan broj ljudi ni tehničkih sredstava za ovakav pojačani obim posla. Stoga u sindikatu očekuju da će se na graničnim prijelazima s Hrvatskom stvarati velike kolone i gužve. Pogotovo na takav scenarij upozoravaju u vrijeme praznika i predstojeće turističke sezone. Prvi veliki saobraćajni čepovi na granici, zbog primjene ove uredbe, očekuju se u vrijeme skorašnjih uskrsnih praznika. Da slovenska policija na graničnim prijelazima ne namjerava pojačati broj službenika u vrijeme turističke sezone potvrdili su službeno i u tamošnjoj Generalnoj policijskoj upravi.

Putnicima se savjetuje da prije odlaska prema graničnom prijelazu provjere status svojih dokumenata, posebno ako su u zadnje dvije godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni. Ovo je potrebno da bi se uvjerili da su podaci o dokumentima tačno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka. Nadalje, da provjere jesu li njihovi putni dokumenti valjani, informiraju se o stanju o stanju na graničnim prijelazima prije polaska na putovanje, izaberu granične prijelaze s manjom frekvencijom saobraćaja ili da kreću na putovanje u dijelovima dana i sedmice kada su gužve uobičajeno manje, izbjegnu putovanje tokom vikenda i, naravno, da budu strpljivi i slijede upute policijskih službenika na graničnim prijelazima i unutar zemlje.

Velike gužve očekuju se i na granici BiH

Prema procjenama, velike gužve se mogu očekivati i na ulasku u Hrvatsku iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Upozoravaju se putnici da na ulasku u Hrvatsku moraju imati između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU, da moraju imati pasoše koje vrijede najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest) od datuma planiranog boravka. Zabranjeno je prenositi meso, pa ni u sendvičima, i mliječne proizvode. Voće, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce su dopušteni, ali u ograničenim količinama.

Šta će se sve ubuduće kontrolirati prilikom prelaska granice

– skeniranje registarskih pločica vozila i provjera u bazi podataka

– skeniranje putnih isprava svih putnika bez obzira na državljanstvo

– provjera podataka u schengenskom informacijskom sistemu (SIS)

– provjera podataka u Interpolovoj bazi podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima

– provjera u bazama nacionalne policije

spot_img