19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHGalić: Graničnoj policiji potreban veliki broj policajaca

Galić: Graničnoj policiji potreban veliki broj policajaca

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da toj policiji nedostaje veliki broj policajaca, ukupno 476, a taj problem posebno je izražen za vrijeme ljetne turističke sezone i praznika kada je povećana frekvencija putnika.

Galić je naveo da se na konkurs za 100 kadeta prijavilo 2.028 kandidata.

On je za “Večernji list” izdanje za BiH rekao da su u ilegalnom prelasku i pokušaju ilegalnog prelaska granice BiH od 1. januara do 24. marta Granična policija i druga policijska tijela u BiH otkrili 82 ilegalna migranta, među kojima su 74 državljanina zemalja visokog migracijskog rizika, a ostalo su državljani BiH i susjednih zemalja.

“Kada je riječ o takozvanom migracijskom talasu, statistički pokazatelji ukazuju na smanjen migracijski priliv u susjednim zemljama”, istakao je Galić i dodao da operativna saznanja relevantnih međunarodnih tijela ukazuju na to da BiH trenutno nije izložena masovnom migracijskom pritisku.

Odgovarajući na pitanje da li u Graničnoj policiji ima pripadnika raznih pokreta, Galić kaže da nema saznanja o policijskim službenicima koji pripadnošću određenim grupama ugrožavaju bezbjednosti BiH, granice i građana.

spot_img