22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHCigarete s aromom i mnogo nikotina u BiH se više neće moći...

Cigarete s aromom i mnogo nikotina u BiH se više neće moći prodavati

Stupanjem na snagu novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje na tržištu BiH, bit će zabranjena prodaja određenih vrsta cigareta i duhanskih proizvoda koji su trenutno dostupni.

“Zabranjuju se proizvodnja i promet cigareta koje sadrže sastojke s više od deset miligrama katrana po jednoj cigareti, jedan miligram nikotina te deset mg ugljen monoksida po cigareti”, stoji, između ostalog, u prednacrtu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Spomenute uslove moraju ispunjavati svi uvezeni duhanski proizvodi, a posebno cigarete, osim cigara i cigarilosa, duhana za lulu i duhana za samostalno motanje.

Također, bit će zabranjeni i prodaja i stavljanje na tržište duhanskih proizvoda, a osobito cigareta i duhana za samostalno motanje, koji sadrže: vitamine i druge aditive koji stvaraju dojam da duhanski proizvod koristi zdravlju ili da je manje opasan za zdravlje, kofein, taurin i druge aditive i stimulanse koji se povezuju s energijom i vitalnošću.

Bit će zabranjeni i oni koji sadrže aditive koji imaju bojiva svojstva za emisije, kod duhanskih proizvoda za pušenje, aditive koji olakšavaju udisanje nikotina na usta ili nos te aditive koji imaju CMR (kancerogena, mutagena i reprotoksična) svojstva u nezapaljenom stanju.

Rezultati istraživanja iz 2012. godine pokazali su da je 54 posto odraslih ispitanika u FBiH izloženo pasivnom pušenju u kući, 44,4 posto na radnom mjestu, a 52,7 posto na javnom mjestu. Najčešće žrtve pasivnog pušenja su djeca i trudnice.

Prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, u 2015. godini je za samo pet dijagnoza malignih neoplazmi ili karcinoma koji se povezuju direktno s pušenjem izdvojeno blizu 70 miliona KM, a u posljednjih pet godina blizu 330 miliona KM. Ipak, pušači se protive zakonu jer smatraju da ugrožava njihova prava.

spot_img