13.3 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijetBrkove nije brijao 47 godina, sada su duži od 2,5 metara

Brkove nije brijao 47 godina, sada su duži od 2,5 metara

Necati Celik (80) iz centralnog turskog grada Cankirija bio bi sasvim običan starac, da nema brkove duge 2,6 metara koje nije brijao punih 47 godina, piše Anadolu Agency (AA).

Celik je u razgovoru za AA kazao kako je brkove posljednji put obrijao 1970. godine. Rekao je kako je prije sedam godina, kada su brkovi bili dugi blizu 2,5 metara, odlučio da od njih isplete pletenice.

Celik je 1970. godine otišao raditi u Njemačku, a tada je, kako je ispričao, u trendu bilo puštanje kose. Njemu se to nije dopadalo, pa je kao svoj odgovor na takav trend odlučio uzvratiti pušanjem brkova.

Nakon 16 godina provedenih u Njemačkoj Celik se vratio u rodni Cankiri, gdje je otvorio restoran. Ističe kako ni nakon povratka nije dirao brkove.

“Kada sam u Njemačkoj donio odluku da pustim brkove, bilo je mnogih koji su to osuđivali. Komentari su bili u smislu ‘U modi je puštanje kose, zašto ti puštaš brkove’ i slično. Ja sam iz nekog inata ipak ostao ustrajan u odluci”, rekao je Celik.

Dodao je kako je 1986. godine učestvovao i na takmičenju za najduže brkove, organizovanom u Njemačkoj, na kojem su učešće uzeli takmičari iz svih dijelova svijeta.

“Pobjedio sam na tom takmičenju. Nakon toga sam vrlo kratko ostao u Njemačkoj, odlučio sam vratiti se u Tursku”, istakao je Celik.

Nakon što je otišao u penziju Celik sa suprugom živi u selu Sivircek, a na ulazu u njegov dom stoji natpis “Ovdje živi Necati, svjetski šampion po dužini brkova”.

“Mnogi su čuli za moje brkove i posjetili me. Brkovi su mi postali predugi pa sam 2010. godine odlučio isplesti pletenice. Kada su pušteni dodiruju zemlju. Nisam želio da za nešto zakačim i oštetim brkove, pa sam ispleo pletenice. Dok hodam, nosim ih oko vrata”, kazao je Celik.

Za sebe tvrdi da ima najduže brkove na svijetu.

“Mislim da su moji brkovi najduži na svijetu, ako ima neko duže izazivam ga, neka dođe. Jer, msilim da 47 godina nije malo”, rekao je Celik.

Dodao je da ponekad ima problema kada dođe u neki veći grad.

“Tada me ne ostavljaju na miru. Svi hoće da se fotografišemo, a to posebno rade mladi. Prilaze mi sa telefonima i žele fotografiju. Naravno da ih ne odbijam”, ispričao je Celik.

spot_img