19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHMreža za izgradnju mira: Učenici iz Jajca uče nas građanskoj hrabrosti

Mreža za izgradnju mira: Učenici iz Jajca uče nas građanskoj hrabrosti

Mreža za izgradnju mira saopštila je da pruža bezrezervnu potporu ustrajnosti srednjoškolaca iz Jajca u nastojanju da pobijede “etničke podijele uspostavljene institucionalnim mehanizmom dvije škole pod jednim krovom”.

“Mi nemamo luksuz da šutimo i da se plašimo, jer šutnja znači da se slažemo, da prihvaćamo nametnute odnose nejednakosti, diskriminacije, nepravde prema svakom građaninu BiH.

“Mi nemamo luksuz da šutimo i da se plašimo”, rekli su srednjoškolci i dali nam lekciju hrabrosti i odlučnosti, dostojanstva. Oni su nam pokazali što znači biti odgovoran građanin, onaj koji brani svoja osnovna prava, koji nalazi načina da se bori protiv zadatih okvira etničkog ludila”, kaže se u saopštenju.

Istaknuto je da su učenici iz Jajca pokazali da je, uprkos neslaganju okoline i najbližih, moguće “oduprijeti se manipulaciji, lažnoj brizi nacionalnih očeva, i zajedno se boreći prevladati vještački uspostavljene nametnute odnose”.

“Oni su rekli NE! Oni su mladi, snažni, odvažni. Pokazali su svojim primjerom da možemo sami odlučivati o svojim životima. Pokazali nam što znači nepotkupljivo dostojanstvo građana. Najmanje što možemo da uradimo kao Mreža za izgradnju mira je da podržimo hrabrost i napore ovih mladih ljudi koji nas uče građanskoj hrabrosti i odgovornosti”, kaže se u priopćenju.

Mreža za izgradnju mira okuplja 120 organizacija i škola iz čitave BiH, a teži, među ostalim, obnovi kvaliteta društvenog i ekonomskog života u BiH, kao i povećanje sposobnosti bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način.

spot_img