19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaSvijetČudo u Hrvatskoj: Posjetili smo tvornicu u kojoj se ne smiju samo...

Čudo u Hrvatskoj: Posjetili smo tvornicu u kojoj se ne smiju samo vlasnici, već i radnici

Radnička plaća između 5 i 7 tisuća kuna. Regres, božićnica, uskrsnica, naknada za novorođenče i bolesnog člana obitelji.


I sve to u privatnoj tvornici usred Slavonije. Tvornica furnira iz Otoka pokraj Vinkovaca pravi je dokaz da je ključ ostanka mladih obitelji u Slavoniji – posao i plaća veća od minimalca.

Ružica Dragun (40) radi u otočkoj tvornici furnira za plaću iznad hrvatskoga prosjeka. “Naravno da sam zadovoljna. Stvarno. I uvjeti rada i plaća i božićnica i uskrsnica i regres. Stvarno sve imamo. Mi smo prezadovoljni”, kaže ona.

Svemu tome poslodavac je dodao i naknadu za novorođenče od 10 tisuća kuna. Zadovoljni radnik Enes Prnjakne skriva da mu nije strana pomisao i na treće dijete. “Ja sam u roku od godinu dana dobio dijete, kupio kuću, kupio auto”, kaže Enes.

Od 120 radnika, većinu čine mlađi od 30 godina. Među njima i 20-godišnji Mateo Ćelebić. “Moje prvo zanimanje je fitofarmaceut i onda sam vidio da bi ovdje moglo biti nešto za posao i onda sam išao na prekvalifikaciju za drvodjelskog tehničara”, pojašnjava on.

Taj mladi Slavonac i ne pomišlja napustiti rodnu grudu. “Doslovno ovo ima samo u snovima. Znači, posao odmah uz kuću, blizina, bez putovanja i nisam se nadao tome”, kaže.

Vlasnik tvornice furnira je Nijemac Alexander Gantenbrink. “Sve je vrlo jednostavno ako to radite na njemački način. Prije svega, naši radnici su radnici, a ne ljudi koje ćete tretirati kao robove”, kaže Ganterbrink.

Gazdi Aleksu, kako ga radnici od milja zovu, uspjelo je ono o čemu državna politika sanja. Zadržati mlade obitelji u Slavoniji i brojčano ih pojačati.

Njegova je tvornica takva u kojoj se ne smiju samo vlasnici, već i radnici. Kad bi ih barem bilo više u Slavoniji.

spot_img