19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHBorba za živi svijet u Jablaničkom jezeru

Borba za živi svijet u Jablaničkom jezeru

Vodostaj Jablaničkog jezera u općini Konjic pored naselja Čelebići, Ostrožac i Lisičići viši je za desetak metara u odnosu na period od prije mjesec, kad je kroz veliko korito koje je stvorilo jezero proticala Neretva.

Iz Udruženja sportskih ribolovaca Konjic ranije su poručili da Elektroprivreda BiH, koja je okarakterisana kao “jedini krivac za nastalu ekološku katastrofu”, mora izgraditi program revitalizacije životnih zajednica u jezeru. Program bi, prema riječima predsjednika Hrabrena Kapića, trebao sadržati niz mjera koje će se poduzeti kako bi se životne zajednice u jezeru dovele u odgovarajuće stanje. Do danas, prema Kapićevim riječima, nije urađeno ništa.

Mnogo toga je pompezno najavljivano, ali do danas ništa nije rađeno. Voda se vratila do određenog nivoa, ali u njoj, nažalost, nema živog svijeta. Hitno se mora uraditi detaljna analiza i već na proljeće ili naljeto se mora početi raditi na rješavanju problema koji je prouzrokovan, kaže Kapić.

Današnje jezero nazvao je sterilna voda, a da je tako, uvjerili su se, kaže, brojni ribari koji su posljednjih dana išli na pecanje.

– Niko, naravno, ništa nije uspio uloviti. Nema na vodi ni balona koji pravi riba. Sve je zamrlo, a da niko ništa ne poduzima. Malo se prije mjesec podigla prašina, a onda se svako ušutjelo, vjerovatno razmišljajući: “Bilo, pa prošlo”… Mi se nećemo predati, nastavljamo borbu uz pomoć medija bez kojih ništa ne bismo mogli, borbu za živi svijet u našim rijekama i jezerima, dodao je.

Mještani naselja smještenih oko jezera kažu da povratak vodostaja na normalni nivo zavisi od količine padavina, ali i od sunčeve svjetlosti koja otapa snjegove na okolnim planinama. Od početka sedmice na području Konjica pala je značajna količina kiše.

spot_img