19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaSvijetDemografski slom: 525 liječnika i 518 sestara od 2013. otišlo iz Hrvatske

Demografski slom: 525 liječnika i 518 sestara od 2013. otišlo iz Hrvatske

Polovica liječnika koji su napustili Hrvatsku rođena je poslije 1980. godine, pokazuju podaci Hrvatske liječničke komore

Usporedo s masovnim odlaskom građana iz Hrvatske traje i egzodus liječnika i drugog medicinskog osoblja. Polako ali sigurno hrvatske bolnice i domovi zdravlja ostaju bez liječnika i medicinskih sestara tako da se već sada mnogi sa strahom pitaju tko će nas uskoro liječiti. Prema službenim podacima Hrvatske liječničke komore (HLK), od ulaska Hrvatske u EU ukupno su 1273 liječnika zatražila od HLK potvrde koje su im potrebne za rad u inozemstvu, a njih 525 je i napustilo Hrvatsku.

– Posebno zabrinjava podatak da je gotovo polovina (249) liječnika koji su napustili Hrvatsku rođena poslije 1980. godine. Dakle, napustili su nas liječnici u dobi od 25 do 35 godina. Samo u posljednjih 12 mjeseci Hrvatsku je napustilo 150 liječnika – kaže predsjednik HLK Trpimir Goluža.

Upozorava da bi u Hrvatskoj u ne tako dalekoj budućnosti moglo biti ozbiljno ugroženo pružanje zdravstvene zaštite građanima. – Broj liječnika specijalista u posljednje je četiri godine smanjen za 15 posto i njihova je prosječna dob 53 godine.

Da bismo po broju specijalista bili na razini prosjeka Europske unije nedostaje nam ih gotovo 3500. Od specijalista najviše nedostaje anesteziologa, a njih je najviše (53) i napustilo hrvatski zdravstveni sustav, gotovo devet posto od njihova ukupnog broja u Hrvatskoj – objašnjava Goluža.

Ništa bolja nije situacija ni kada je riječ o odlasku medicinskih sestara. Predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) Slava Šepec kaže da je Hrvatsku od 1. srpnja 2013. godine do kraja 2016. godine napustilo 518 medicinskih sestara. Tvrdi da već sada u Hrvatskoj manjka medicinskih sestara pa se na neke natječaje ne prijavi ni traženi broj sestara.

– Primjera radi, 2014. godine smo na HZZ-u imali 2100 nezaposlenih medicinskih sestara. Sada je taj broj upola manji, s time da ih u nekim županijama uopće nema – kaže Šepec.

Iz Ministarstva zdravstva navode da brojke izdanih potvrda liječnicima za rad u inozemstvu ne znače i to da su oni otišli raditi izvan Hrvatske. 
U odgovoru koji su nam dostavili stoji da se te potvrde izdaju i u svrhu edukacija u inozemstvu kao i iz nekih drugih razloga. Najavljuju i brojne pozitivne mjere koje bi trebale pomoći ostanku liječnika u Hrvatskoj.

spot_img