20.7 C
Travnik
Utorak, 3 listopada, 2023
NaslovnicaBiznisTotalna propast vjerojatno najslavnijeg stadiona na svijetu: Nisu pomogli ni silni milijuni

Totalna propast vjerojatno najslavnijeg stadiona na svijetu: Nisu pomogli ni silni milijuni

Stadion Maracana u Rio de Janeiru vjerojatno je najpoznatije nogometno zdanje na svijetu. Obnovljen je za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, na njemu je Njemačka uzela naslov protiv Argentine, a Brazil se lani okitio zlatom na Olimpijskim igrama…
Golem novac uložen je u novi izgled Maracane, blizu 580 milijuna eura, ali stanje u kojem se taj velebni sportski objekt nalazi danas je, u najmanju ruku, tužno.

Kultni brazilski stadion prepušten je propadanju i devastiranju. Travnjak nitko ne održava, potrgane sjedalice odbačene su na hrpe u hodnicima, u kojima se nalazi i gomila drugog smeća, po kojem kopaju mačke lutalice. Ponos Rija postao je njegova sramota i danas ni jedan od profesionalnih nogometnih klubova ne može osigurati sredstva kako bi tamo mogao igrati svoje utakmice.

Danas na tribinama Maracane nedostaje oko 7.000 sjedalica od ukupno 80.000, na stropovima su velike rupe, a područja namijenjena ugostiteljstvu su doslovce ogoljena te je iz njih sve odneseno. Unutrašnjost objekta napala je vlaga i plijesan, žbuka otpada sa zidova, iz kojih vire žice električnih instalacija. Uređenje objekta zaustavljeno je nakon što su sve tri tvrtke uključene u radove proglašene krivima za korupciju, a niti jedna od građevinskih tvrtki koja je sudjelovala u obnovi ne želi preuzeti odgovornost za stanje u kojem se objekt trenutačno nalazi.

Državna uprava Rija i tvrtka Maracana SA, koja bi trebala održavati stadion, krive Organizacijski odbor Olimpijskih igara u Riju 2016, dok oni odgovaraju da su vratili stadion u stanju kakvo je od njih bilo traženo ugovorom. Maracana SA, pak, zahtijeva da Organizacijski odbor obavi potrebne popravke na objektu. I dok oni tako jedni drugima prebacuju lopticu, taj nekad prekrasni stadion ostavljen je u zaboravu i prepušten devastaciji.

Botafogo, Flamengo, Fluminense i Vasco da Gama na Maracani su prije igrali svoje velike utakmice, no, nakon obnove korištenje tog kultnog objekta postalo im je preskupo.
Za nogomet u Rio de Janeiru i za ljude u Riju, SP je najgora stvar koja se dogodila. Stadion je bio zatvoren tri godine, a nakon toga može biti ponovo otvoren samo po vrlo visokoj cijeni, rekao je Rubens Lopes, predsjednik Nogometnog saveza Rija.

Flamengo je posljednji put koristio Maracanu u listopadu te je tom prilikom morao promijeniti kompletan travnjak, koji nije bio navodnjavan ni održavan. Nakon toga 28. prosinca je odigrana humanitarna utakmica za žrtve zrakoplovne nesreće, u kojoj su stradali i nogometaši Chapecoensea. Previsoka je trava pošišana tik prije utakmice, a smeće koje je ostavila publika do danas nitko nije počistio.
Nogometni dužnosnici Rio de Janeira pozvali su policiju da poduzme hitnu akciju s ciljem zaustavljanja “uništenja Maracane”, nakon što su nedavno sa stadiona ukradeni i brojni vrijedni predmeti, među njima čak i brončani kip Marija Filha, novinara po kojem je stadion dobio ime.
Potrebna je trenutačna vladina intervencija da bi se zaustavila pljačka i uništavanje Maracane prije nego za to bude prekasno, poručio je Ruben Lopes.

Prethodni članak
Sljedeći članak
spot_img