13.3 C
Travnik
Petak, 14 lipnja, 2024

KAKO LED PLIVA

Led je čvrst, a voda tekuća. Kad je temperatura dostatno niska, voda se pretvara u led. Prilikom smrzavanja voda se znatno širi. Od deset litara vode dobiva se jedanaest litara čvrstog leda.

Predmeti u vodi plivaju ili tonu po zakonu što ga je prvi otkrio Arhimed, grčki matematičar iz 3. stoljeća prije naše ere.

Taj zakon, poznat kao “Arhimedov zakon”, kaže da svako tijelo, potopljeno u tekućini, gubi od svoje težine onoliko koliko iznosi težina njime istisnute tekućine.

Drvo je upola lakše od vode. Zbog toga će ga jedna polovica njime istisnute zapremine vode držati nad vodom. Težina pluta iznosi jednu petinu težine vode. a težina leda iznosi devet desetina težine vode. Zbog toga se otprilike devet desetina ledenog brijega nalazi pod vodom. Zbog toga je zapravo ledeni brijeg neusporedivo veći nego što nama izgleda kad ga gledamo.

Pod tlakom se led može otopiti, mada je temperatura blizu točke smrzavanja ili led ista, ali se vrlo brzo iznova smrzava kad ga oslobodimo pritiska. Kad pravite snježne grude, u vašoj ruci se, pod pritiskom, otope neke snježne pahuljice, ali se one iznova smrzavaju i stvaraju tvrđe grude kad ih više ne stiskate.

Prilikom smrzavanja voda se širi. Stijene često pucaju zbog toga što se voda smrzava u njihovim malim pukotinama ili šupljinama. To je važno znati zbog razumijevanja erozije planina. Na primjer, radnici u finskim kamenolomima odvaljuju velike blokove stijena, na taj način što pukotine u njima ispune vodom i ostavljaju je da se smrzne.

spot_img