14 C
Travnik
Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHKako od države BiH dobiti novčanu podršku i besplatnu zemlju

Kako od države BiH dobiti novčanu podršku i besplatnu zemlju

U nastojanju da pomognu građanima i poboljšaju poslovni ambijent vlasti na lokalnom nivou često se angažuju mnogo više nego državni i entitetski organi. Tako općine nude brojne pogodnosti za građane, ali i investitore.

Portal Fokus.ba u nastavku izdvaja niz projekata i inicijativa lokalnih zajednica u BiH te određenih entitetskih organa koje građani mogu iskorisititi zavisno od općine kojoj pripadaju.

Manje razvijene općine u BiH u proteklim su godinama na različite načine nastojale privući domaće ili strane investitore. Tako su neki načelnici ponudili zemljište na besplatno korištenje, kao i priključke za vodu i struju, svim onim osobama koje su spremne na određeni način zaposliti lokalno stanovništvo.

Neke od općina koje su nudile besplatno zemljište u proteklim godinama bile su Trnovo, Tešanj, Kakanj…

Investitori su u brojnim općinama često oslobođeni raznih naknada, a ponekad imaju i novčane subvencije za zapošljavanje.

Primjera radi, poreski obveznici koji su počeli sa obavljanjem registrirane djelatnosti, tokom tekuće godine oslobađaju se plaćanja takse na istaknutu firmu za tu godinu. Također, od obaveze plaćanja takse oslobođena su pravna i fizička lica koja registriraju proizvodne djelatnosti, za prvu godinu 100 posto, a za drugu godinu 50 posto od ukupnog iznosa taksene obaveze.

Pojedine općine svake godine izdvajaju stotine hiljada KM kako bi sufinansirale zapošljavanje i samozapošljavanje. Na taj način pomažu pokretanje novih biznisa te nagrađuju poslodavce koji zapošljavaju nove radnike.

Iznosi bespovratnih sredstava koje nezaposlene osobe mogu dobiti za pokretanje vlastitog biznisa sežu i do 15.000 KM.

Određene općine u BiH novčano nagrađaju parove koji stupe u brak, a nude i jednokratnu naknadu za svako novorođenče. Naknade se kreću od 150 KM pa sve do 1.000 KM, zavisno od broja djece i mogućnosti u budžetu svake općine.

I neke entitetske institucije nude mogućnost novčane podrške, primjerice u proizvodnji hrane. Tako entitetska resorna ministarstva poljoprivrede svake godine raspolažu sa desetinama miliona KM za poticaje u poljoprivredi.

Prezaduženi građani u pojedinim općinama mogu potražiti i besplatno finansijsko savjetovanje, dok je besplatno pravno savjetovanje moguće izvršiti u kantonalnim zavodima za ovu namjenu.

Općine u BiH nude i besplatne edukacije, kurseve stranih jezika, škole skijanja za djecu, đačke užine, jednokratne novčane pomoći za ugrožene kategorije stanovništva itd.

spot_img