13.3 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHTitov Mercedes 600 se prodaje za tri miliona eura

Titov Mercedes 600 se prodaje za tri miliona eura

Poznato je da je Josip Broz Tito volio automobile i da mu je veliki broj ekskluzivnih primjeraka, raznih brendova, služio kao prevozno sredstvo.

Jedan od njih, Mercedes-Benz Pullman 600 Laundelet, prodaje se posredstvom aukcijske kuće Tom Hartley JNR.

Možda su najupečatljiviji mercedesi 600, od kojih su najatraktivniji bili kabrioleti, odnosno landauleti, što je naziv za modele koji su samo djelimično prekriveni platnenim krovom. Kako se navodi, u vlasništvu SFRJ bila su dva takva primjerka, od ukupno 59 napravljenih.

Kuriozitet je to što spadaju u veoma rijetku grupu od svega devet ikada napravljenih landauleta sa šestora vrata.

Primjerak koji je predmet aukcije prodat je još 1989. godine. Proizveden je 1971. godine, a u periodu poslije Titove smrti do trenutka prodaje korišten je na Brionima za potrebe prevoza veoma važnih zvanica sa pulskog aerodroma do rezidencije.

Kako piše Auto magazin, primjerak mercedesa 600, sa serijskim brojem 001854, prodat je inostranom kupcu i od tada je promijenio nekoliko vlasnika odnosno kolekcionara.

Za prodaju se pobrinula aukcijska kuća Tom Hartley JNR, a nezvanična informacija je da će početna cijena aukcije biti nešto manja od tri miliona eura. Pokreće ga benzinac zapremine 6.332 ccm, a do sada je ukupno prešao 27.378 kilometara.

Detalje o aukciji možete da pogledate na internet stranici aukcijske kuće Tom Hartley JNR

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/273513/titov-mercedes-600-se-prodaje-za-tri-miliona-eura#sthash.zpduDlB0.dpuf

dnevniavaz

spot_img