22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHBihać, Velika Kladuša i Cazin postali novi Trst za Slovence i Hrvate

Bihać, Velika Kladuša i Cazin postali novi Trst za Slovence i Hrvate

Kolone automobila i autobusa vikendom i praznicima stižu u Bihać, Veliku Kladušu i Cazin, uglavnom s hrvatskim i slovenačkim registracijama.

U kolonama su sve češći i autobusi, puni do zadnjeg mjesta, a cilj su – gradske tržnice i shoping. Slovenci i Hrvati prelaze granicu u potrazi za jeftinijim gorivom, namirnicama i brojnom drugom robom, javlja Al Jazeera Balkans.

Ulice Kladuše, Bihaća i Cazina prepune su vikendima, a organizacija je na visokom nivou. Parking je vrlo tražen i nerijetko se plaća euro, a prolazi svaka valuta – kune, euri, konvertibilne marke.

Porodice iz Korjenice kaže kako na rezervoaru goriva napunjenom u BiH mogu uštedjeti i do 20 eura. Niža cijena goriva ruši sve barijere, a kupci koji tragaju za uštedom ne mare za niže standarde kvalitete benzina.

Gradi se sve više trgovačkih centara. Samo u Bihaću, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom ih je desetak, a sličan je broj i u druge dvije općine.

U Gradskoj upravi Bihaća sve više razmišljaju da ovu situaciju pokušaju iskoristiti za razvoj turizma. Čine se napori da grad što ljepše izgleda. Proradili su i semafori, u svemu pomažu i građani.

– Zašto ovo ne iskoristiti i od Bihaća, Velike Kladuše i Cazina ne napraviti nekadašnji Trst u Italiji i čuveni Ponte Rosso – kažu u Gradskoj upravi Bihaća.

Proteklih božićnih i novogodišnjih praznika gužve su bile nezapamćene. Dolazili su brojni turoperatori iz Slovenije i Hrvatske, a najavljuju i nove i češće ture.

Zadovoljni su svi – i gosti i domaćini. Jedni zbog jeftine kupovine, drugi zbog toga što barem vikendom i praznicima putevi vode u Bosnu i Hercegovinufokus

spot_img