22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHU BiH saobraćaj otežan zbog snijega i poledice

U BiH saobraćaj otežan zbog snijega i poledice

Zbog snježnih nanosa na putnim pravcima Glamoč-Mlinište i Drvar-Bosanski Petrovac obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona.

Sporije se saobraća na većini puteva u Bosni i Hercegovini, a posebno se izdvajaju dionice preko planinskih prevoja, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica (na području Romanije), obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila. U zapadnoj i jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće vozačima pravi jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

U ostalim područjima kolovoz je pretežno mokar, a zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu. Posebno se izdvajaju mostovi, vijadukti, kao i prilazi tunelima. Ekipe putne službe su na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prijelazima Izačić i Orašje. Također, zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prijelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na tim prijelazima tokom dana saobraća usporeno.

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Autor: Fena – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/272649/u-bih-saobracaj-otezan-zbog-snijega-i-poledice#sthash.XZRmw3xR.dpuf

spot_img