22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHBit će više od 40 stupnjeva! Toplinski val nije ni blizu vrhunca,...

Bit će više od 40 stupnjeva! Toplinski val nije ni blizu vrhunca, evo koji će dan biti najgori

“Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama”, upozoravaju iz DHMZ-a.

Toplinski val u Hrvatskoj mnogima nije nimalo ugodan, a dežurne službe upozoravaju na moguće zdravstvene probleme. Pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće, stoji u današnjoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda. “U unutrašnjosti poslijepodne uz jači razvoj oblaka lokalno je moguć pokoji pljusak s grmljavinom, osobito u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, ponegdje do umjeren istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni, još ujutro burin. Najviša temperatura zraka većinom između 32 i 37°C”, navode.

Crveni meteoalarm, što znači da je vrijeme opasno, proglašen je za područje Zagreba, Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika. “Toplinski val! Maksimalna temperatura > 35°C; Minimalna temperatura > 22°C. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama”, upozoravaju iz DHMZ-a.

Područje Osijeka, Karlovca i Gospića pod narančastim je meteoalarmom, što znači da vrijeme može biti potencijalno opasno. “Toplinski val! Maksimalna temperatura > 35°C; Minimalna temperatura > 21°C”. Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima nadležnih službi”, upozoravaju iz DHMZ-a. Najviša temperatura jutros u 6 h zabilježena je u Senju gdje je 30.1°C, a nešto manje je u Dubrovniku gdje je 29,9°C.

Vrijeme u četvrtak

Toplinski val nastavlja se i u četvrtak. “Pretežno sunčano i poslijepodne u većini krajeva vrlo vruće. U unutrašnjosti neće biti posve stabilno, lokalno su uz jači razvoj oblaka mogući pljuskovi praćeni grmljavinom, posebice na sjeverozapadu zemlje, u Gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 23°C, na Jadranu između 24 i 28°C. Najviša dnevna od 33 do 38°C”, navodi DHMZ.

Veći dio zemlje sutra će biti pod crvenim meteoalarmom, to uključuje područje Osijeka, Zagreba, Karlovca, Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika. Područje Gospića pod narančastim je meteoalarmom.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, temperature će biti sve gore. Čak 40°C na istoku Hrvatske predviđa se u utorak. Prema norveškoj stranici Yr.no, u Osijeku će u utorak biti više od 40°C. 

Izvor: vecernji

spot_img