26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaBiznisNezaposlenost u Italiji najniža za skoro 16 godina

Nezaposlenost u Italiji najniža za skoro 16 godina

Stopa nezaposlenosti u Italiji je u maju iznosila 6,8 posto, isto kao u aprilu, što znači da je i dalje najniža za skoro 16 godina, objavio je danas italijanski Nacionalni institut za statistiku (Istat).

U Italiji je u maju registrovano 1,75 miliona nezaposlenih, otprilike isto kao u aprilu, dok je broj zaposlenih pao za 16.000 na 23,95 miliona, a broj osoba koje nisu aktivne na tržištu rada je porastao, navodi se u izvještaju.

Nezaposlenost mladih između 15 i 24 godina u Italiji je u maju mjesečno porasla za 0,1 posto na 20,5 posto.

Istat je prošlog mjeseca objavio prognozu u kojoj se navodi da će italijanska privreda ove godine porasti za jedan posto, a u 2025. za 1,1 posto.

Kako se navodi, rast domaće i strane tražnje za po 0,7 posto će podržati napredak italijanske privrede, dok će ekonomija Italije u 2025. porasti prije svega zahvaljući rastu domaće tražnje za 0,9 posto, navodi ANSA, prenosi Tanjug.

Italijanski Nacionalni institut za statistiku ističe da zbog geopolitičkih tenzija i dalje postoji “visoka neizvesnost u međunarodnim okvirima” koja bi mogla da utiče na rast italijanskog BDP-a.

Izvor: BiznisInfo

spot_img