26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiKoliko je potrebno da veganska prehrana počne jačati imunološki sustav?

Koliko je potrebno da veganska prehrana počne jačati imunološki sustav?

Biljna prehrana ima brojne dobrobiti i za urođeni i za adaptivni imunitet

Urođeni imunološki sustav djeluje kao brzi odgovor na prijetnje, dok se adaptivni imunološki sustav oslanja na prošla iskustva kako bi se učinkovitije borio protiv određenih napadača.

Novo istraživanje nudi uvid u to kako naš odabir hrane može utjecati na te složene sustave.

Istraživanje je proveo američki Nacionalni institut za zdravlje, a pokazalo je da veganska prehrana značajno jača imunološki sustav u samo dva tjedna.

U eksperimentu je sudjelovalo 20 sudionika koji su dva tjedna prešli s redovne prehrane na isključivo biljnu prehranu, a istraživači su primijetili značajna poboljšanja i urođenog i adaptivnog imunološkog sustava.

Sudionici istraživanja iskusili su brojne korisne zdravstvene promjene nakon što su u svoju prehranu uključili namirnice poput orašastih plodova, zobenih pahuljica, špinata i brokule.

Te promjene rezultiraju ne samo poboljšanjem sastava crijevne flore, što je značajno jer se znatan postotak imunološkog sustava (70-80%) nalazi u crijevima, već i povećanjem antioksidativne obrane.

Ono što je zanimljivo u vezi s ovim otkrićem jest da se čini da veganska prehrana jača prvu liniju obrane tijela – urođeni imunološki sustav – opskrbljujući ga prebioticima i antioksidansima koji promiču zdravlje korisnih crijevnih bakterija i štite imunološke stanice od oksidativnog oštećenja.

Izvor: Novi List

spot_img