21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHZa necijepljenje djece roditeljima u FBiH kazna 2000 KM, u RS-u 1000

Za necijepljenje djece roditeljima u FBiH kazna 2000 KM, u RS-u 1000

Trenutačno je u Federaciji BiH najveća opasnost od ospica i hripavca jer je u proteklih nekoliko mjeseci zabilježen veći broj oboljelih

Zbog činjenice da se u dijelovima BiH javljaju epidemije zaraznih dječjih bolesti, sve veći broj županija odlučuje se na primjenu represivnih mjera prema roditeljima koji odbijaju redovito cijepljenje djece, piše Večernji list BiH. Nakon Sarajevske županije i Republike Srpske, koje su s kažnjavanjem počele još prije nekoliko godina pojavom prvih slučajeva ospica, upozorenja, a zatim i kazne ovih dana počele su stizati i na adrese na području Zapadnohercegovačke županije.

Obavijesti o statusu cijepljenja

Iz Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije za portal jabuka.tv potvrdili su da je u ovoj godini izdano 10 prekršajnih naloga zbog kršenja članka 40. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim su definirane obveze imunizacije, odnosno cijepljenja. Kako se navodi, svi prekršajni nalozi izdani su roditeljima koji imaju prebivalište u Grudama. Naime, iz Uprave za inspekcijske poslove ove županije zaprimili su obrasce potvrde o nekompletnom cijepnom statusu za 116 djece (Grude 58, Ljubuški 33 i Posušje 25), nakon čega se krenulo s inspekcijskim nadzorima. Važno je naglasiti kako se roditelje najprije upozori na potrebu cijepljenja, odnosno poziva ih se da se izjasne o namjeri cijepljenja djece, a ako se izjasne da neće cijepiti dijete, dobiju prekršajni nalog s novčanom kaznom. Razlog zbog kojeg je Zapadnohercegovačka županija krenula s kažnjavanjima je činjenica da je među posljednjima u Federaciji BiH prema procijepljenosti, što povećava mogućnost pojave epidemija bolesti koje su prije, upravo zahvaljujući cjepivima, bile iskorijenjene, a koje mogu biti vrlo opasne te u nekim slučajevima dovesti i do smrtnog ishoda. Trenutačno je u Federaciji BiH najveća opasnost od ospica i hripavca jer je u proteklih nekoliko mjeseci zabilježen veći broj oboljelih. Cijepljenje djece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obvezu u BiH, a za roditelje koji to izbjegavaju predviđene su novčane kazne do 2000 maraka. No, podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da je u posljednjih 20-ak godina smanjen broj cijepljene djece protiv ospica. Prema evidenciji te organizacije, 74 posto djece u BiH primilo je 2000. godine drugu dozu cjepiva protiv ospica, dok je 2022. evidentirano 60 posto cijepljenih. Kazne izriču inspekcije na 12 razina vlasti, ali nema podataka o ukupnom broju kažnjenih roditelja. Maksimalna kazna u Federaciji BiH iznosi 2000 KM, a u Republici Srpskoj 1000 KM.

Traže se liječničke potvrde

Propisi također omogućavaju vrtićima i školama da pri upisu djece od roditelja traže liječničku potvrdu i potvrdu o primljenim cjepivima. – No, nema nigdje decidno navedeno da se ne mogu necijepljena djeca upisati u vrtiće i škole. U Njemačkoj, recimo, ne možete raditi bez cjepiva – objasnila je nedavno za medije Jasmina Brkić-Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo u Tuzli. S druge pak strane, prema Konvenciji o pravima djece, postoje jednaka prava na pohađanje vrtića, bila djeca cijepljena ili ne. Što znači da im se ne može ograničiti pohađanje predškolske ustanove iz navedenog razloga. Iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije u nekoliko su navrata ponovili kako je riječ o problemu koji treba rješavati sustavno, a što, među ostalim, podrazumijeva i uključivanje većeg broja institucija i Ministarstava.

Izvor:Večernji list.ba

spot_img