27.4 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisRuski bogataš zvanično preuzeo poznatu hrvatsku kompaniju

Ruski bogataš zvanično preuzeo poznatu hrvatsku kompaniju

Ruski biznismen Denis Štengelov preko firme Flexway adriatic postao je vlasnik 75 posto Zvečeva.

Udjel je kupio od Zdravka Alvira po cijeni od 38,71 eura za dionicu. Upravo će toliko morati platiti i malim dioničarima za kupovinu njihovih udjela, potvrdila je danas Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Alvir je firmu, dakle, prodao za 11 miliona eura. Štengelov vlasnički kontrolira i KDV, veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji. KDV se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac Yarche! s više od hiljadu supermarketa u Rusiji.

Štengelov, ruski državljanin, godinama živi u Australiji, a Ukrajina ga je stavila na popis sankcioniranih osoba. No, Evropska unija nije, pa je transakciju mogao obaviti. Posluje preko svoje firme Flexway sa sjedištem u Dubaiju.

Tri mjeseca prije nastanka obveze za preuzimanje, dionicom Zvečeva na Zagrebačkoj berzi se trgovalo po prosječnih 7,32 eura. No, mali dioničari sad će dobiti barem pet puta više.

Poznati investitor Nenad Bakić najveći je mali dioničar i isplatit će mu se oko 300.000 eura. Matija Agić dobit će 160.000 eura, državni CERP 155.000, Martin Marčinko 143.000, a Roland Zelenika 120.000 eura.

Izvor: BiznisInfo

spot_img